Egyre több ember kezd gluténmentes diétát követni, nem feltétlenül azért, mert valóban gluténérzékeny, hanem mert úgy gondolják, a gluténmentes élelmiszerek jóval egészségesebbek, mint hagyományos társaik. Valóban így van ez? A szakemberek szerint nem: a gluténmentes ételekben ugyanis több adalékanyag, cukor és zsír lehet, így azok nem lesznek egészségesebbek, sőt hozzá is járulhatnak a hízáshoz.
A gluténmentes ételek piacán az elmúlt húsz évben hatalmas fejlődés indult be, egyre több és több termék vált elérhetővé. Ennek oka azonban csak részben a gluténérzékenyek számának növekedése, a háttérben meghúzódó okok között találhatjuk azt is, hogy egyre divatosabbá váltak ezek az élelmiszerek. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendet követők számára is alternatívát jelentettek a gluténmentes termékek, de egyre többen térnek át ezekre, mert egészségesebbnek gondolják őket, mint a hagyományos változatokat.
Kép forrása: Thinkstock
Mára számos gluténmentes élelmiszer elérhetővé vált, péksütemények és kenyérfélék, tészták és felvágottak. Azonban sok gyártó több cukrot, zsírt vagy adalékanyagot tehet ezekbe az ételekbe, hogy étvágygerjesztőbbek, vonzóbbak és jobb ízűek legyenek.