Nagyvilág koronavírus

Mexikóban ingyen adnák a koronavírus elleni oltást

197 millió adag vakcinát vásárolnak 1,65 milliárd dollárért.

Marcelo Berard külügyminiszter Lopez Obrador államfővel  közös sajtóértekezletén jelentette be, hogy Mexikónak a brit AstraZeneca, az amerikai Pfizer és a kínai CanSino Biologics gyógyszeripari vállalatok mintegy 146 millió adag védőoltást szállít majd. A 197 millió adagot úgy érik el, hogy csatlakoztak a COVAX szövetséghez, amely 51,5 millió vakcinát juttat az országnak.

Mivel egyes védőoltásokból két adag kell, így évente mintegy 116 millió embert tudnak majd beoltatni. Mexikóban a legfrissebb adatok szerint 825 340 igazolt vírusbeteg van. 84 420-an meghaltak és 703 457-en meggyógyultak. A regisztrált fertőzöttek  száma egyike a legmagasabbaknak a térségben. Lopez Obrador elnök azt mondta, remélhetőleg már decembertől, legkésőbb jövő év első negyedében elkezdődhet az oltások beadása.

A vakcinát ingyen adják majd. Arturo Herrera pénzügyminiszter közölte, a védőoltások 1,65 milliárd dollárba kerülnek, amiből 321 millió dollárt idén előre kifizetnek.

Koronavírus - Még több hír a témában

Augusztusban Mexikó és Argentína is arról számolt be, hogy oltások millióit gyártják majd az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett, az AstraZeneca által előállítandó termék alapján, amivel ellátják Latin-Amerikát, kivéve Brazíliát. Egyelőre egyik tervezett vakcina forgalmazását sem engedélyezték egészségügyi hatóságok, de Mexikó már megállapodásokat kötött arról, hogy részt vesz hét különböző típusú vakcina harmadik szakaszának kísérleteiben.

Kiemelt kép: Koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullák a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalat pekingi gyáregységében szeptember 24-én. A Sinovac szerint az általuk fejlesztett CoronaVac nevű potenciális vakcina 2021 elejére már forgalmazható lesz az egész világon. A koronavírus elleni vakcinát gyártó üzemek kapacitása meghaladja az évi 220 millió dózist, de akár az évi 1 milliárdot is elérheti majd. Világszerte nyolc koronavírus-vakcina tart a klinikai tesztek harmadik fázisában, négyet közülük kínai vállalatok fejlesztettek ki. MTI/AP MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik