Nagyvilág

Bombatámadásokról szóló hírek veszélyeztetik az azeri-örmény tűzszünetet

Újra bombázásról és harcokról érkeztek hírek az Azerbajdzsán és Örményország közötti vitatott területekről.

A BBC szerint a hétvégén, alig néhány órával azután, hogy a pénteken megkötött tűzszüneti megállapodás életbe lépett, egyes híradások szerint tüzérségi találatok érték a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosát, Sztyepanakertet. Az azeri külügyminisztérium vasárnap Twitter-üzenetben viszont azt közölte, hogy örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát is, ahol heten meghaltak, 33-an megsebesültek.

A tárca tájékoztatása szerint az örmény erők támadása az ország második legnagyobb városának egyik lakóövezetét érte, az áldozatok között gyerekek is vannak. Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma cáfolta az állítást, és azzal vádolta az azeri erőket, hogy az éjszaka támadást intéztek Sztepanakert, Hadrut, Martuni és más karabahi területek ellen, megsértve a hét végén megkötött humanitárius tűzszünetet.

Baku korábban is azzal vádolta az örmény erőket, hogy támadást hajtottak végre a 335 ezres Gandzsa ellen. Noha a bejelentést Örményország cáfolta, Harutjunján azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.

Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője Sztepanakertben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, a helyzet reggelre nyugodtabbá vált, nem jelentettek harcokat, mindazonáltal hangsúlyozta, a helyzet bármikor súlyosabbra fordulhat. Leszögezte azt is, hogy nem lehet szó fogolycseréről, amíg folytatódnak az összecsapások, és hozzátette: azeri támadás esetén az örmények fenntartják a jogot az önvédelemre. Azt is elmondta, hogy a feszültség súlyosbodása esetén kérni fogja Jerevánt, ismerje el a terület függetlenségét.

Örményország és Azerbajdzsán képviselői tíz órás tárgyalás után Moszkvában állapodott meg arról, hogy szombat déltől beszüntetik a harcokat a Hegyi-Karabah területén. A felek erről szóló közös nyilatkozatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismertette Moszkvában szombatra virradóra. (BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik