Nagyvilág

Kiderült, eddig mennyibe kerültek Szijjártó Péter fotói és videói

A Hírklikk az Átlátszó adatigénylő rendszerén keresztül kérdezte meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, mekkora stáb kíséri el útjaira Szijjártó Péter minisztert, és mindez mibe került az adófizetőknek.

Kiderült, hogy minden eseményen egy fotós és egy videós készít képeket és videókat. A fotós átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós 772 ezer forintért dolgozott, összesen tehát 10,5 milliót kerestek januártól szeptemberig.

Utazási költségük havonta 1 millió 271 ezer forint volt, vagyis január és szeptember között 11 millió 400 ezer forintnyi költség merült fel az utazásaikkal kapcsolatban.

Összességében tehát Szijjártó fotózása a hivatalos verzió szerint összesen csaknem 22 millió forintba kerültek idén szeptemberig.

A Hírklikk korábban kiderítette, hogy a külügyminiszter január és július között csaknem 150 millió forintot utazott el.

A külügyi tárca mostani válaszából kiderült az is, hogy “a fotós és videós bérét nem Külgazdasági és Külügyminisztérium, hanem a piac szabja meg. Versenyképes piaci bér nélkül megfelelő munkaerő alkalmazása lehetetlen”. Közölték azt is, hogy “az elkészített fényképeket és felvételeket ingyenesen bocsátjuk a sajtó rendelkezésére.”

Frissítünk!

A Külügyminisztérium reakciójában azt írja, a tárca alkalmazásában álló fotós és videós a hivatalos külföldi utak mellett a belföldi eseményeket is dokumentálja, ezek az anyagok is szabadon felhasználhatóak a teljes magyar média számára. A cikkben szereplő munkatársak tehát az összes magyar diplomáciai eseményt feldolgozzák, az elkészült anyagokat pedig ingyenesen megosztják valamennyi magyar sajtótermékkel.

Kiemelt kép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélést folytat Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel Kairóban 2020. október 1-jén.
MTI/EPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik