Belföld

Moszkva nem kér az amerikai rakétapajzsból

Elvetette az együttműködést az Egyesült Államokkal a rakétaelhárító rendszerek kérdésében Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes, két nappal azt követően, hogy Washington ilyen jellegű javaslatot tett Moszkvának.

A politikus az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek cseh- és lengyelországi telepítési terveire reagált az orosz fővárostól 1600 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban.

Kijelentette: “nem lát alapot a tárgyalásokra a rakétavédelmi együttműködés lehetőségeiről. A rakétapajzs vágyálom.” Ivanov hozzátette: “Aggaszt bennünket ez a kérdés. Januárban az Oroszország-NATO találkozón felvetettem ezt a témát, és közöltem: érthetetlen, miért kell ez a rendszer Lengyelországnak és Csehországnak”.

Szergej Ivanov nem zárta ki, hogy a rakétapajzs témája szóba kerül Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel jövő héten tartandó találkozóján is.

Az Egyesült Államok újabb együttműködési elgondolásokat terjesztett elő Oroszországnak a rakétavédelmi rendszerekre vonatkozóan – közölte moszkvai tárgyalásai után John Rood, a fegyverzetellenőrzési kérdésekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik