Nagyvilág

Két év után előkerült az Olaszországban eltűnt észak-koreai diplomata

Dél-Koreában él napjainkban az az észak-koreai diplomata, akinek még két évvel ezelőtt veszett nyoma Olaszországban, ezzel ő a legmagasabb rangú észak-koreai képviselő, aki az ország története során disszidálni mert hazájából, írja a CNN.

Jo Song Gil és felesége 2018 novemberében tűnt el azt követően, hogy elhagyták a római nagykövetséget, ahol a férfi megbízott nagykövetként dolgozott.

Az azóta eltelt két évben semmit nem lehetett tudni a hollétükről, de a héten Ha Tae-keung dél-koreai képviselő megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Jo disszidált Észak-Koreából 2019-ben.

Nagyon sok megkeresés érkezett további információkért, úgyhogy íme. Megerősítjük, hogy Jo Song Gil volt észak-koreai nagykövet tavaly júliusban lépett be Dél-Korea területére és a kormány védelme alatt áll

– írta Facebook-oldalán kedden. Arról nem írt, hogy az azt megelőző egy évben akkor hol volt a férfi és párja.

Jo előtt mindössze egy hasonlóan magas rangban lévő tisztviselő menekült el Észak-Koreából: 2016-ban Thae Yong-Ho volt brit nagykövet-helyettes is Dél-Koreát választotta új otthonának.

A hírszerzés szóvivője a CNN-nek arról beszélt, a dél-koreai kormány Jo családjának biztonsága érdekében nem hozta nyilvánosságra több mint egy évig a disszidálás tényét. Jo egyébként maga fejezte ki szándékát, hogy Dél-Koreában szeretne élni.

Ezzel együtt Thae, a korábban disszidáló egykori brit nagykövet-helyettes szerint hiba volt kiadni most is ezt az információt úgy, hogy Jo családtagjai közül még többen Észak-Koreában élnek, és baj érheti őket.

Ennek van is alapja, hiszen a rezsimben a disszidensek családját súlyosan büntetik. A hozzátartozókat sokszor munkatáborokba, börtönökbe zárják, vagy a kormány propagandaeszközként használja őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik