Nagyvilág

A japán kormányfő békülne Kim Dzsongunnnal

Szuga Josihide ezért mindenféle előfeltétel nélkül kész lenne találkozni az észak-koreai diktátorral.

Az új japán miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakán mondta ezt. Előzetesen rögzített beszédét videón osztották meg az ülésszakon részt vevő többi vezetővel – írja az MTI. Szuga Josihide közölte: Tokió kész teljesen normalizálni kapcsolatait Phenjannal, rendezni a kétoldalú viszonyt terhelő problémákat.

A japán kormányfő a megoldatlan kérdések közé sorolta az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japán állampolgárok ügyét, az észak-koreai rakéta- és atomprogram kérdését, és a két ország szomorú múltját terhelő ügyeket. Közölte, a viszony rendezése nemcsak a két ország érdeke, hanem nagy mértékben hozzájárulna a térség stabilitásához.

Nem mulasztok el egyetlen alkalmat sem e cél elérésére.

Ezt üzente Szuga Josihide, akit múlt héten választottak meg miniszterelnöknek.

Az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japánok sorsa az egyik legérzékenyebb kérdés az egymással diplomáciai viszonyt nem ápoló két ország kapcsolatában. Phenjan 2002-ben ismerte el első ízben, hogy 13 japánt rabolt el, majd közülük ötöt haza is engedett. A többieket az észak-koreai hatóságok halottnak nyilvánították, továbbították a hozzátartozóknak a földi maradványaikat, amelyeket azonban nem lehetett azonosítani. Hat éve Tokió és Phenjan megegyezett abban, hogy új vizsgálatot indítanak az elrabolt japánok sorsának felkutatására, közös vizsgálóbizottság is alakult, de Phenjan kérésére feloszlatták.

A koronavírus okozta világjárvány miatt a ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának nagy része online zajlik keddig. Az ENSZ-tagállamok képviselőinek, köztük több mint 150 állam- és kormányfőnek előre felvett beszédei hangzanak el videókapcsolaton keresztül.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Getty Images pool/Carl Court

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik