Élet-Stílus

Sokkolta az apukát, amikor megtudta, milliókat ér a gyerekeinek vett Harry Potter-könyv

A brit férfi 21 évvel ezelőtt vette meg a könyvet, és az azóta a könyvespolcon pihent a többi Potter-könyv társaságában.

A várakozások szerint akár 50 ezer fontot, azaz majdnem húszmillió forintot is fizethetnek egy árverésen egy ritka Harry Potter-könyvért, amit 21 évvel ezelőtt vásárolt gyermekeinek egy Luxemburgban élő brit apuka – írta a LADBible. A most már nyugdíjba vonult férfinak fogalma sem volt arról, milyen hatalmas értéket képvisel a ritka első kiadás, amiből mindössze ötszáz példányt nyomtattak ki.

Az apuka, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, elmondta:

Nem gondoltam volna, hogy az enyém értékes lehet, és egészen addig nem hittem el, amíg le nem ellenőriztem a Hansons aukciósháznál.

A férfi közlése szerint azért most adja el, mert szeretné a befolyó összegből kifizetni a lánya diákhitelét, hogy utána jobb feltételekkel tudjon lakáshitelt felvenni.

A több hibát is tartalmazó kiadásról a Hansons aukciósház munkatársa kijelentette:

A valódi első kiadások nagyon ritkák, és klisé ugyan ezt mondani, de tényleg a gyűjtők Szent Gráljának számítanak.

Jim Spencer közlése szerint az árverésre bocsájtott könyv ráadásul „elképesztően jó állapotban” van, és bár várakozásaik szerint 20-30 ezer font közötti áron kel majd el, nem lepődne meg, ha 50 ezer fontot is fizetnének érte.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik