Kultúra

Egy katolikus iskola betiltotta a Harry Pottert, mert a pap szerint igazi átkok vannak benne

A Tenessee állambeli St Edward katolikus iskolában többé nem kerülhet a könyvtár polcára J. K. Rowling hétkötetes bestsellere, mert az élén álló pap, Dan Rehill szerint a könyvekben bemutatott varázslatok és átkok veszélyesek lehetnek a való világban is. A tiszteletes emailben magyarázta el a döntés okait a diákoknak és szüleiknek, elárulva, hogy a betiltás előtt amerikai és vatikáni ördögűzökkel is konzultált a kérdésről.

Ezek a könyvek jó és rossz varázslatot is bemutatnak, ami hamis ábrázolás, de okos álcázás. A könyvbéli átkok és varázsigék valódi átkok és varázsigék, így ha valaki felolvassa őket, azt kockáztatja, hogy gonosz szellemeket idéz meg

– írta a pap az Independent szerint.

Az iskola főfelügyelője azt nyilatkozta, hogy szerinte nem jó ötlet az efféle cenzúra, de tényleg Rehill tiszteletes hatáskörébe tartozik a kérdés, ugyanis a katolikus egyháznak nincs hivatalos álláspontja a Harry Potter-könyvekről.

Tavasszal Lengyelországban égettek Harry Potter-köteteket katolikus papok, mert szentségtörőnek nyilvánították a fantasyt.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik