Belföld

Sólyom jövő héten Kanadában lesz

Sólyom László köztársasági elnök április 23-a és 29-e között állami látogatást tesz Kanadában, ahová Hiller istván is elkíséri.

A köztársasági elnök hétfőn délután utazik Torontóba, ahol kedden megtekinti a világ legmagasabb szárazföldön álló önálló építményét, a CN Tower-t, majd a Budapest Parkban helyez el koszorút az 1956-os emlékműnél.

A Kanadai Empire Club ebédet ad Sólyom László tiszteletére, s itt John S. Niles, az Empire Club elnöke és a magyar államfő is beszédet mond. A Queen’s Parkban a köztársasági elnök találkozik James K. Bartlemannal, Ontario alkormányzójával, majd kora este kanadai magyarokkal tart összejövetelt a Magyar Házban.

Szerdán az államfő Ottawában Michaëlle Jean főkormányzóval és férjével, Jean-Daniel Lafonddal találkozik a Főkormányzói Palotában (Rideau Hall), majd egy ezüstfenyőt ültet el annak kertjében. Ezután a parlament épületében találkozik Noël A. Kinsellával, a kanadai szenátus elnökével, majd Peter Millikennel, a kanadai alsóház elnökével. Délután megtekinti a kanadai parlamenti könyvtárat, majd koszorút helyez el a Confederation téren az Ismeretlen Katona Sírjánál. Késő délután Sólyom László Stephen Harperrel, Kanada miniszterelnökével találkozik.

Csütörtökön a köztársasági elnök koszorút helyez el az ’56-os menekültek emlékművénél a Maple-szigeten, majd Beverly McLachlinnel, a kanadai Legfelsőbb Bíróság elnökével találkozik, aki díszebédet ad tiszteletére. Este ünnepi beszédet mond az 1956-os megemlékezések lezárásaként rendezett fogadáson.

Pénteken, a látogatás újabb állomásán, Calgaryban a magyar államfő Ed Stelmach albertai miniszterelnökkel találkozik, majd a Calgaryi Gazdasági Fejlesztési Ügynökség elnöke tájékoztatja őt Calgary és Alberta gazdaságáról. Az előadás után kerül sor a “White Hat” ceremóniára: Gord Lowe, Calgary alpolgármestere átadja Sólyom Lászlónak a város jelképét, a fehér kalapot.

A kanadai látogatás utolsó programjaként szombaton a köztársasági elnök ellátogat a Johnson kanyonhoz. Az államfővel utazik Hiller István oktatási és kulturális miniszter is, aki Calgaryban kanadai kollégájával, Ron Lieperttel oktatási egyetértési memorandumot ír alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik