Belföld

Veszélyeztetik az egyetemek a hallgatók ingyenes ellátását

A felsőoktatási intézményeknél sem teljesült minden esetben a hallgatói jogviszony bejelentése - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) folyamatban lévő ellenőrzéséből.

Molnár Barbara szóvivő kiemelte: amióta nyilvánosságot kapott, hogy az OEP ellenőrzi az ingyenes egészségügyi ellátások igénybevételéhez szükséges jogviszony meglétét, tömegesen jelentik be, vagy adott esetben ki a munkavállalókat a cégek, költségvetési intézmények, az iskolák pedig tanulóikat, hallgatóikat.

Hozzátette: a rendszerben több százezer olyan tisztázni való jogviszony szerepel, amely például cégátalakulásból, vagy megszűnésből adódik. Ezekben az esetekben tipikus hiba, hogy a munkavállalót bejelentik, de a cég átalakulása vagy megszűnése után kijelenteni elfelejtik őket,

Egy április elején született megállapodás értelmében megmarad a diákok egészségbiztosítási jogviszonya az érettségi és a felsőoktatási tanulmányok megkezdése közötti időszakban. A jogviszony a diákigazolvány érvényességén túl (október 31.) még 45 napig “él”, utána annak az intézménynek kell bejelenti a nappali tagozatos hallgatót, ahová felvették. Idén áprilistól a háziorvos, illetve a kórház köteles taj-szám alapján ellenőrizni az általa kezelt betegek jogosultságát. A jogviszony azt mutatja, hogy az illető milyen jogon (nyugdíjas, tanuló, munkanélküli, fogva tartott

Ha valakivel az elkövetkező hónapokban azt közli a háziorvosa, vagy a kórház, hogy az adatbázis szerint nem jogosult az ellátásra, jogviszonyát 2007. december 31-ig rendezheti a megyei egészségpénztárnál. Arról azonban még nincs döntés, hogy annak, akinek nincs tisztázott jogviszonya, 2008-tól ki kell-e fizetnie az ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik