Belföld

Harcot indít a brit kormány a terrorista propagandák ellen

Új tárcaközi bizottságot hoz létre a brit kormány a szélsőséges és terrorista csoportok – köztük az al-Kaida terrorhálózat – propagandájának ellensúlyozása érdekében – jelentette be Tony Blair.

A brit miniszterelnök azzal indokolta az új testület felállítását, hogy az egyes tárcák – mindenekelőtt a londoni külügyminisztérium – elszigetelt erőfeszítései ma már nem elegendőek ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljanak az al-Kaida propagandájával. Ezért eljött az ideje annak, hogy a különböző brit minisztériumok és hivatalok egyesítsék erőfeszítéseiket, hogy győzelmet arathassanak az „eszmék harcában” – véli Blair. A politikus szerint a terroristák elleni küzdelem megköveteli, hogy vereséget mérjenek azok propagandájára, eszméire, valamint módszereire.

Az új testület a kutató, tájékoztató és kommunikációs intézetek, szervezetek tevékenységét lesz hivatott összehangolni a szélsőséges eszmékkel szembeni küzdelmet szolgáló különféle anyagok, iratok előkészítése érdekében.

Biztonsági szakértők úgy vélik, hogy az al-Kaida és a hasonló szervezetek jól alkalmazkodtak a modern tömegtájékoztatási eszközök világához, és megtanulták azokat saját propagandacéljaikra kiaknázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik