Belföld

Kétszázmilliárdból újul meg a Belváros

A tervek szerint 2007 és 2013 között mintegy 200 milliárd forintból újítanák fel és szélesítenék ki a belvárost: az Európa Belvárosa Budapest a VI., VII. és a VIII. kerület közös programja.

Józsefváros polgármestere, Csécsei Béla elmondta, hogy a VIII. kerületben található a legtöbb egyetem és palota, tehát a városfejlesztési program legfőbb célja itt egy európai szintű diákközpont létrehozása a megfelelő szórakoztató- és vendéglátóhelyek kialakításával, valamint a paloták felújításával. Józsefváros képviselő-testülete szerdán hoz döntést a programról – tette hozzá.

Verók István, VI. kerületi polgármester szerint Terézváros a Pesti Broadway továbbfejlesztésével, kiterjesztésével kíván a programban részt venni, tovább mélyítve a terület szórakoztatónegyed jellegét. Hunvald György, a VII. kerület polgármestere közölte: a képviselő-testület már megszavazta a társulást a programban, ami az Erzsébetvárosban azt jelenti, hogy újraélesztenék a zsidónegyedet a régi épületek felújításával, valamint fejlesztenék a hagyományosan erre a térségre jellemző kávéházak, régiségboltok, antikváriumok hálózatát.

Az Európa Belvárosa Budapest program fő kezdeményezője a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány, amelynek elnöke elmondta, hogy az első városrehabilitációs ütem 15 milliárd forintba kerül, ehhez akkor tudnak hozzákezdeni, ha mindhárom kerület megszavazza azt. Petykó Zoltán hozzátette, hogy a teljes program megvalósításához szükséges 200 milliárd forintot uniós pályázatok, az önkormányzatok, az állam, valamint jelentős magántőke bevonásával képzelik előteremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik