Belföld

Senki nem ünnepel az MSZP-vel

Több szakszervezet is a Városligetben majálisozik, de jelezték: idén nem mennek át a szocialisták sátrába, a Fidesz és az MDF pedig egyáltalán nem ünnepel - írja a Népszabadság.

Eddig, és ne tovább! – Ezzel a mottóval tartják a munka ünnepéhez kötődő rendezvényeiket országszerte a szakszervezetek, tiltakozva a munkavállalókat sújtó intézkedések ellen. Míg a pártok felhőtlen majálisra készülnek, a szakszervezetek azt demonstrálják holnap, hogy nem fogadják el a további megszorításokat, de ők is megosztottak – írja a napilap.

A szakszervezetek május elsején két helyszínen demonstrálnak a munkavállalók további terheinek növelése és a kormány megszorító intézkedései ellen. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, az MSZOSZ és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Városligetbe invitálja délelőtt 10 órától a szervezett dolgozókat és a szimpatizánsokat.

A radikálisabb fellépéseiről ismert Liga és a Munkástanácsok viszont a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban tartanak tiltakozó gyűlést május elsején 11 órától. Szerintük nincs okuk az ünneplésre a bérből és fizetésből élőknek, mert a munkavállalókra aránytalanul nagy terheket hárítanak a konvergenciaprogram megszorító intézkedései. Emiatt tiltakozó petíciót kívánnak átadni a kormány és az Országgyűlés képviselőinek kedden.

A Fidesznek nem lesz központi majálisa, sőt a párt vezérkara Brüsszelbe utazik, mert – mint mondják – ez a munkások ünnepe, és nem helyes pártrendezvénnyé tenni.

Az MDF szintén nem szervez majálist, csupán az óbudai fórumosok vonulnak ki a Hajógyári-szigetre kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik