Belföld

Eddig az átlagnál kevesebb volt a baleset

Más hosszú hétvégével összehasonlítva eddig "kedvezően" alakult a baleseti statisztika, az ilyenkor szokásosnál kevesebben sérültek meg - mondta Dobson Tibor.

Az Országos Kataszrfófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ismertette: a tűzoltókat eddig 650 esetben riasztották, ennek fele szabadtéri tűz miatt történt. Jelentős területre kiterjedő tűz szerencsére sehol nem keletkezett – tette hozzá.

Dobson Tibor elmondta, az országban jelenleg egyedül a Pilisi Parkerdő Gazdaság területén érvényes a tűzgyújtási tilalom, itt tehát a kijelölt tűzrakó helyeken sem lehet tüzet gyújtani.

A riasztásoknak mintegy negyede egyéb tűzeset, másik negyede pedig közlekedési balesetet követő műszaki mentés volt. Összesen eddig a hosszú hétvégén öten haltak meg, hárman közlekedési balesetben, ketten vízbe – a Tiszába, illetve kútba – fulladtak.

Dobson Tibor ismét felhívta a figyelmet a tiltott helyen történő fürdőzés veszélyeire. Elmondta: a nagy meleg ellenére a hazai szabad vizek, alacsony hőmérsékletük miatt még nem alkalmasak a fürdőzésre, amennyiben azonban tovább tart a meleg, várhatóan 1-2 héten belül felmelegszenek. Figyelmeztetett rá, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján tavasztól őszig 60-70 olyan riasztást kapnak a tűzoltók, amikor fürdőzés miatt kerül valaki veszélyhelyzetbe, illetve fullad a vízbe. Szezononként azonban ennél jóval többen fúlnak vízbe.

A tragédiák elkerülése érdekében nem szabad fürdeni a hidak lábánál, hajózási útvonalakon, kikötők közelében, zsilipek környékén, illetve fürdőzésre nem kijelölt vizeken – hangsúlyozta Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik