Belföld

Nem fogadja el az MSZP Kóka határidejét

Nem tervezi az MSZP a több-biztosítós rendszer közeli bevezetését és megvitatását sem – értesült a Népszabadság. Kóka János viszont hat hetet adott a kormánynak, hogy döntsön az egészségbiztosítás útjáról.

Nem szerepel a több-biztosítós rendszer közeli bevezetésének terve abban az állásfoglalásban, amelyben az MSZP Egészségügyi és Szociális Tagozata az egészségügyi reform soron következő feladatait foglalta össze. A nagyobbik kormánypárt bizottsága szerint elsődleges feladat a bevezetett változások rendszerbe illesztése, és a szükséges finomítások elvégzése.

Továbbá szerintük időt kell adni arra, hogy a változások beépüljenek az emberek gondolkodásába, és a dolgozók mindennapi munkájába. A tervek harmadik pontjában a szocialisták úgy fogalmaztak: a biztosítási rendszer korszerűsítésére van szükség, hogy ez elsősorban szakmai alapon történjen.

Az SZDSZ elnöke ezzel szemben viszont csak hat hetet adott arra, hogy a kormány döntsön az egészségbiztosítási reformról. A liberális párt úgy tervezi, szeptemberben be kell nyújtani a több-biztosítós egészségügyről szóló törvényjavaslatot, hogy az 2008. január elsejétől életbe léphessen. A FigyelőNet egyébként úgy tudja, az SZDSZ nem az MSZP, hanem csupán Gyurcsány Ferenc meggyőzésére készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik