Élet-Stílus

Otthon is készülhet „mekis” krumpli

Ahhoz, hogy elkészíthessük családunknak a világ legfinomabb sültkrumpliját, csak a jó krumpli és néhány ügyes ötlet kell.

A „mekis” krumpliról azt beszélik, hogy a világ legjobbja: legalábbis egy ideig biztosan. A gyorsétterem frissen sült hasábburgonyája ugyanis ropogós, ízletes és pont annyira sós, mint azt a többség szereti. Amikor az étteremlánc alapítóját, Ray Crockot a sültkrumpli titkáról kérdezték, csak annyit mondott, hogy az a fontos, hogy a készítése minden egyes alkalommal ugyanazt a rituálét kövesse.

Ennél valamivel használhatóbb recepttel szolgált egy Los Angeles-i francia étterem, a Comme Ca szakácsa, David Meyers, aki hosszú éveket töltött azzal, hogy kikísérletezze, hogyan készül a világ legjobb krumplija. Szerinte a legfontosabb a megfelelő krumplifajta, a tökéletes méret és a megfelelő hőmérsékletű olaj.

És íme a sztárszakács receptje:

1. Hámozzuk és vágjuk fel vékony csíkokra a krumplit
2. Ezt követően jó két órán keresztül áztassuk vízben, amit óránként cserélni kell
3. Ha letelt a két óra, papírtörlővel szárítsuk meg a krumplit
4. Egy nagy serpenyőben hevítsünk olajat (290 fokra): éppen annyi elég, ami belepi majd a krumplit
5. Ha felhevült az olajban két percig süssük elő a krumplikat
6. Ezután vegyük ki a krumplit egy serpenyőbe, amit előzőleg papírtörlővel béleltünk, majd ha kihűlt, tegyük a hűtőbe
7. Néhány óra múlva melegítsük újra az olajat, ezúttal 370 fokra, majd 3-4 percig süssük benne a krumplit, amíg aranybarna színű nem lesz
8. Utolsó lépésként sózzuk, majd szervírozzuk az így elkészült sültkrumplinkat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik