A rendezvény célja, hogy világszerte újra megismertesse az embereket a friss, feldolgozatlan termékekkel és inspirálja őket arra, hogy a mindennapjaikhoz inkább ezeket használják fel. Így egy idő után végre csökkenhetne azoknak a megbetegedéseknek a száma, amik a helytelen táplálkozás és az egészségtelen ételek miatt alakulnak ki. A friss ételek további jó tulajdonsága, hogy a fiatalabb generáció tagjaival is megszeretteti a főzést, akik felfedezhetik benne az örömet és a fantáziát.
A tudatos és helyes ételválasztás világnapját Jamie Oliver alapítványának kezdeményezésére a világon először május 19-én rendezik meg: az eseményhez 37 ország és 388 város csatlakozott – köztük Magyarország is – ahol ezen a napon 261 nagyobb rendezvény és 344 vacsoraparty ösztönzi majd az embereket a helyes táplálkozásra.
A magyar programokat a szomszéd lánynak köszönhetjük
A Food Revolution Day világnapjával kapcsolatos programokat a magyar érdeklődők is találhatnak május 19-én, hála egy lelkes és elhivatott önkéntesnek, Povodör Juditnak. A „lány a szomszédból” április elején az interneten talált rá az eseményre, és mivel lenyűgözte az összefogás és az adni akarás, azonnal jelentkezett önkéntesnek. Mint később kiderült: nem csak Budapestről, de Magyarországról is egyedüliként.
Az esemény hivatalos szervezőitől azt a tanácsot kapja, hogy önkéntesek híján egyedül ne vágjon bele a programok szervezésébe, ám Judit nem ismert lehetetlen, létrehozta a Food Revolution Hungary Facebook-oldalt, ahol önkénteseket toborzott.
Neki és egy csapat önkéntesnek köszönhetően ma több kisebb és nagyobb rendezvény várja az egészséges táplálkozás híveit és az érdeklődőket. Csak, hogy néhányat emeljünk ki a programok közül, lesz:
-
dietetikai és életmód tanácsadás
-
étel- és teakóstoló
-
egészséges desszert és cukormentes kókuszgolyó készítés
-
felvilágosító előadások
-
ingyenes jógaórák
Még több információt és részletes programot talál az esemény hivatalos Facebook-oldalán.