Belföld

Sikkasztási botrány Hanti-Manysi olajmezőin

Az orosz belügyminiszter szerdai bejelentése szerint két nagy orosz olajcég vezetőit vették őrizetbe több mint 54 millió dollár elsikkasztásának gyanújával.

A Hanti-Manysi Olajcég – a houstoni székhelyű Marathon vállalat leánycége – valamint a Nazim Oil and Gas Exploration Company őrizetbe vett vezetőinek nevét nem hozták nyilvánosságra, de a cégek honlapjai szerint két testvérről, Alekszander és Nyikolaj Persinről van szó. A cégeknek azonban egyike sem kommentálta a történteket.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint nyomozás folyik azon állítások ügyében is, amelyek szerint a Hanti-Manysi autonóm körzet vezetése 17,8 millió dolláros kárt okozott az orosz államnak 461 olajlelőhely diszkont áron történt eladásával. A nyugat-szibériai autonóm körzetben lévő sikkasztási ügynek Magyarországi vonatkozása is van, ugyanis a hanti-manysiföld térségben lévő kitermelőcégben 50 százalékban tulajdonos a Mol.

A miniszter azt is közölte, hogy minisztériuma elsőrendű ügyként kezeli a szervezett bűnbandák felderítését a főbb gazdasági ágakban – ideértve az energia- és üzemanyag ágazatot, hogy azokat megfosszák ezen ágazatok ellenőrzésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik