Nagyvilág koronavírus

Két hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött Ausztráliában, bevonják a hadsereget

34 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, ebből 33-at Victoria államban, ahol így zsinórban már kilencedik napja két számjegyű az új esetek száma. Ausztráliában jelenleg 270 aktív esetet tartanak számon, ebből körülbelül 200 Victoria államhoz köthető, írja a Reuters.

Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a hatóságok a tíz legérintettebb kerületben átfogó tesztelésbe kezdenek.

Még mielőtt a vírus terjedése kontrollálhatatlanná válik, ajtóról ajtóra megyünk mindenkihez. A mentőkocsik gyakorlatilag házhoz mennek majd az emberekhez. A fertőzöttek száma az elkövetkező napokban emelkedni fog

– közölte.

Andrews elmondta, naponta százezer tesztet végeznek majd el az elkövetkező tíz napban.

A járvány elleni védekezésbe bekapcsolódik a hadsereg is. Ezer katona pénteken érkezik az államba. Ők biztosítják majd, hogy a külföldről érkezők 14 napra karanténba vonuljanak, de 150-en besegítenek a mintavételeknél is.

Az esetszám növekedése alig néhány héttel azt követően következett be Ausztráliában, hogy elkezdtek enyhíteni a korlátozásokon. 

Ahogy újra emelkedni kezdett az aktív fertőzöttek száma, az emberek gyakorlatilag megrohamozták az egészségügyi központokat, hogy tesztet kérjenek.

Ausztráliában eddig több mint 7500-an kapták el a betegséget, és 104 halálos áldozatot követelt a vírus.

Scott Morrison miniszterelnök arról beszélt, biztonsági protokollt készítettek elő arra az esetre, ha a járvány elszabadulna.

Együtt kell élnünk a koronavírussal. Nem megy sehova. Folytatnunk kell a védekezést

– mondta újságíróknak.

Kiemelt kép: William WEST / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik