Tudomány

Páratlan régészeti felfedezésre jutottak Egyiptomban

Ramadan Hussein, a Tübingeni Egyetem régésze és csapata föld alatti kamrákat kerestek az egyiptomi Szakkara közelében, a vizsgálat során pedig ritka leletekre és eddig fel nem tárt sírokra bukkantak.

A temetkezési komplexum időszámítás előtt 600 körül keletkezhetett, a lelőhely tökéletesen érintetlen.

Hussein és kollégái megkezdték a sírok feltárását, amit a National Geographic stábja is végigkövetett. A csatorna Múmiák királysága című négyrészes sorozatban mutatja be a kutatást, az epizódok június 6-tól szombatonként 21 órakor lesznek láthatóak.

Ez az első ismert teljesen integrált temetkezési központ Egyiptomban. A kutatók a sírok legmodernebb képalkotó eljárásokkal végzett tanulmányozása, illetve a leletek vizsgálata alapján új ismeretekhez jutottak a halál és a halálhoz kötődő üzlet kultúrájával kapcsolatban.

A síregyüttesben szegény és gazdag emberek múmiái egyaránt megtalálhatóak; tehát a jelek szerint különböző »temetkezési csomagok« léteztek az eltérő vagyoni helyzetű emberek számára, különböző értékű és minőségű áldozati tárgyakkal. Az általunk feltárt bizonyítékok alapján a balzsamozók kitűnő üzleti érzékkel rendelkeztek: újrahasznosították a kamrákat és többször is eladták a szarkofágokat, hogy a lehető legjobban kihasználják a komplexum lehetőségeit

– mondta Hussein.

A szakértők a kanópuszedényekről és tartalmukról egy orvosi CT-berendezés segítségével háromdimenziós digitális képet alkottak, ez a maga nemében úttörő eljárásnak számít. Hussein és társai hordozható röntgenkészüléket is alkalmaztak, melyek segítségével a múmiákat a saját 2600 esztendős sírjaikban vizsgálhatták meg, minimálisra csökkentve a sérülés veszélyét. Sőt egy háromdimenziós számítógépes modellt is készítettek a föld alatti komplexumról, lehetővé téve a nehezen megközelíthető helységek virtuális rekonstrukcióját.

A síregyüttesben többek közt az alábbi ritka leletek kerültek elő:

  • Az első aranyozott ezüst múmiamaszk, melyet 1939 óta Egyiptomban találtak – és egyúttal mindössze a harmadik, amely az ország területéről előkerült.
  • Egy múmia, melyet minden korábbinál több, hat kanópuszedénnyel temettek el – a belső szerveket tartalmazó edények nagy száma a temetkezés egy új formájának megjelenésére utal.
  • Három múmia, melyeket a rajtuk olvasható feliratok Niut-Shaes papjaiként azonosítanak. A felfedezés egy eddig ismeretlen kígyóistennő kultuszára utal. A három pap közös eltemetése azt mutatja, hogy nemcsak egymástól elszigetelt hívekről, hanem egy egész szektáról lehetett szó.
  • Egy első ránézésre átlagosnak tűnő múmia, melyről az átvilágítás során meglepő dolgot derítettek ki: isteni pozícióban, mellkasán keresztbe tett karokkal temették el, ami az ókori Egyiptomban a fáraók kiváltsága volt. A felfedezés azt sugallja, hogy az Ajavet nevű múmia egy magas rangú pap maradványa lehet.

Kiemelt kép: National Geographic/Piers Leigh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik