Belföld

Próbaper a jogtalanul szedett tandíjakért

Változtatott eddigi gyakorlatán az a három felsőoktatási intézmény, amelynél jogszabálysértést állapított meg az oktatási jogok biztosa a hallgatóktól szedett térítési díjak kapcsán. A beszedett pénzt azonban egyik iskola sem fizeti vissza – írja a Népszabadság.

Jelenleg úgy tűnik, hiába szólította föl az oktatási ombudsman a díjak visszafizetésére az intézményeket, önszántából egyik iskola sem fizet majd. A hallgatók pedig legföljebb bírósághoz fordulhatnak. Ehhez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egy kiválasztott hallgatónak jogi segítséget is nyújt, és vállalja a próbaper költségeit. Ekler Gergely, a szervezet elnöke azt mondta: nagy valószínűséggel egy BMI-s hallgató perét vállalják, hiszen szerintük ott bizonyítható egyértelműen a jogszabálysértés. A “próbapert” legkésőbb februárig elindítják.

A 2006-os felvételi tájékoztató tanúsága szerint vannak közvetett eredményei az oktatási jogok biztosa által indított vizsgálatnak, amelyben Aáry-Tamás Lajos a hallgatóktól szedett különféle térítési díjak jogosságát ellenőrizte. Az intézmények változtatnak eddigi gyakorlatukon, de továbbra sem fizetnek. Csak költségtérítéses képzést indít jövőre a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működő Budapesti Média Intézet (BMI). A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) angol és német nyelven folyó képzéseinél a jelentkezési feltételek között jelzik, hogy az államilag finanszírozott hallgatóknak az idegen nyelvű többletszolgáltatásért fizetniük kell. A Kodolányi János Főiskola (KJF) pedig regisztrációs díj helyett egyéb szolgáltatási díjat kér.

A BMI három diákjának panasza nyomán az oktatási jogok biztosa megállapította: jogtalanul szed az intézmény szemeszterenként 80-90 ezer forintot az államilag finanszírozott képzésre járó hallgatóitól. A biztos később a hivatalához tucatjával özönlő hallgatói panaszok miatt általános vizsgálatot is indított. Ennek során nemrégiben kiadott állásfoglalásaiban a BMI mellett a BGF és a KJF díjszedési gyakorlatát is jogszerűtlennek találta. Aáry-Tamás Lajos a jogszerűtlen gyakorlat megszüntetésére és a beszedett pénz visszafizetésére szólította föl az intézményeket. Az iskolák azonban vitatják a megállapításokat: nem fizetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik