Belföld

Két MiG–29-essel törleszt Oroszország

Egy együléses és egy kétüléses MiG–29-es repülőgépet újít fel az orosz gyártó a májusban lezuhant vadászgépért cserébe, így két géppel bővül a jelenleg 13 darabból álló flotta – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője.

Bocskai István közleményében azt írja: a HM december közepén „megnyugtatóan rendezte az orosz RSZK MiG céggel szemben fennálló garanciális követelését”, amelynek alapja, hogy még májusban a hajtómű hibája miatt lezuhant egy repülőgép. Megállapodtak abban, hogy az orosz gyártó saját költségén felújít és rendszerbe állít egy, a Magyar Honvédség által már kivont, együléses MiG–29-es vadászrepülőgépet, és a géphez egy év garanciát biztosít. Emellett egy kétüléses MiG–29-est is rendszerbe állít a már rendszerből kivont gépek közül, egy év garanciális kiszolgálás biztosításával. Ennek a repülőgépnek a helyreállításával kapcsolatos munkák költségét azonban a felek megosztva vállalják.

Ennek értelmében a jövő esztendőben két repülőgéppel egészülhet ki a jelenleg 13 repülőgépből álló MiG-flotta. A kecskeméti bázisra 12 évvel ezelőtt 28 darab MiG–29-es vadászgép érkezett a korábbi orosz államadósság fejében. A tavaly befejeződött hajtómű-felújítás és üzemidő-hosszabbítás után 14 MiG–29-est tartott hadrendben a légierő, amelyből egy műszaki hiba miatt még májusban lezuhant. A MiG-ek a Gripenek megérkezése után még egy ideig hadrendben maradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik