Belföld

CIA-börtönök: a MeH ismét cáfol

Légből kapottaknak minősítette a magyarországi titkos CIA-börtönökről szóló, a nemzetközi sajtóban az elmúlt hetekben napvilágot látott híreket a titkosszolgálatokért felelős politikai államtitkár az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.

„Magyarország esetében nem volt sem szállítás, sem fogva tartás” – szögezte le Tóth András a testületnek adott tájékoztatóján. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a többi közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz Il Manifesto című, „szélsőbaloldali” lap cikkében hivatkozott professzor azóta már cáfolta a neki tulajdonított állításokat.

November közepén Cheriff Bassiouni az olasz lapnak nyilatkozva tényként említette, hogy Lengyelország, Magyarország és Románia területén titkos CIA-fogolytáborokban kínzások történtek. A professzor szerint a CIA 2001-ben kezdte kialakítani kínzási hálózatát. „Afganisztánban a Bagram légitámaszpontra és Kandahárba érkeztek a világ minden részéből begyűjtött foglyok a CIA repülőgépeivel, és szétválogatás után az afgánokat ezekről a helyekről továbbküldték másik 14 amerikai titkos katonai központba, hogy kínzásoknak vessék alá őket. A többieket amerikai ellenőrzésű titkos börtönökbe irányították Afganisztánból: többek között olyan kelet-európai országokba, mint Lengyelország, Románia és Magyarország.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik