Nagyvilág

Deutsch már most tudja: az EP magát járatja le a jövő héten

A magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatos jövő heti vitán az Európai Parlament (EP) saját magát járatja le, hiszen tényszerűen már cáfolt kérdésről kívánnak eszmét cserélni – mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ezt azzal kapcsolatban mondta a politikus, hogy a jövő heti plenáris ülésen a magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről rendez vitát az Európai Parlament. A testület még áprilisban megszavazta azt az állásfoglalást, amely kimondta, hogy az európai értékekkel összeegyeztethetetlen a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi veszélyhelyzetet időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét.

Deutsch Tamás reggeli nyilatkozatában hozzátette: Vera Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke azt nyilatkozta, hogy a bizottság megvizsgálta és rendben találta a koronavírussal kapcsolatban Magyarországon hozott jogi döntéseket. Deutsch szerint mivel “az európai mainstream politikai elit” nem megy a szomszédba “a politikai őrültek házáért”, a Zöldek kezdeményezésére végül az a döntés született, hogy újabb vita lesz “a magyarországi jogállamiság sanyarú helyzetéről”. Mindezt úgy, hogy a tények egyértelműen azt mutatják: a koronavírus-törvény miatt a magyar jogállami intézményekkel, kormánnyal, kormányfővel szemben megfogalmazott durva, méltatlan és igazságtalan támadások tévesnek bizonyultak – emelte ki Deutsch.

MTI, Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik