Belföld

Vasutassztrájk lesz januárban?

Január közepén sztrájkba lépnek a vasutasok, ha két napon belül nem születik megállapodás a MÁV-val a jövő évi bérekről és a kollektív szerződésről - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke.

Amennyiben karácsonyig nem lesz aláírt bérmegállapodás és kollektív szerződés, akkor a két ünnep között a VDSZSZ feléleszti a sztrájkbizottságát, megkezdi január első munkanapján a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásokat, és január közepére általános vasutassztrájkot hirdet – közölte Gaskó.


Két százalékról vitáznak


A bértárgyalásokon komoly viták vannak: a MÁV ajánlata 5 plusz 1,5 százalék, míg a szakszervezet legalább 7 százalékos általános béremelést vár 2006-ra. A plusz 1,5 százalék sorsa bizonytalan, mert nem ismert, milyen teljesítményhez kötné a vasúttársaság. Gaskó szerint nem lehet 40 000 vasutas kollektív szerződés nélkül, amit a VDSZSZ határozatlan időre, de legalább két évre szeretne megkötni.


Több túlóra kevesebb pénzért

A kollektív szerződés tervezetében több visszalépést jelentő pont van, ezek közül az elnök kiemelte a túlóra 200-ról 300-ra emelését a túlórapótlék felére csökkentésével, és a szabadságkiadás határidejének meghosszabbítását. A MÁV tervezete szerint a munkarendet egyedül a munkaadó állapítaná meg, és a munka-beosztásoknál hét napos értesítési rendet vezetne be a jelenlegi egy hónapos helyett.

Gaskó közölte még: a tervezett sztrájkról a többi szakszervezettel még nem egyeztettek, de a tárgyalásokról folyamatosan beszámolnak, és ha a megállapodás nem jön létre, várakozása szerint a szakszervezetek együttműködnek a teljes vasutassztrájkban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik