Belföld

Miskolcon kevés az autólopás

Egy felmérés szerint a belgiumi Liége-ben történik a legött bűncselekmény, míg a ciprusi Lefkoszia a legbiztonságosabb. Budapest a 113-dik, Miskolc a 149-edik a 258 vizsgált településből.

Az autótulajdonosok Európában a ciprusi Lefkoszia városában érezhetik magukat a legnagyobb biztonságban, utána Miskolc következik, az autótolvajok ugyanis a borsodi megyeszékhelyet sem igazán kedvelik. Egy uniós felmérés szerint ezer lakosra vetítve egy évben a legtöbb bűncselekmény a belgiumi Liége-ben történik, 256 jut ezer lakosra évente, míg a ciprusi Lefkoszia a legbiztonságosabb.

A magyar városok a mezőny harmadik negyedében találhatóak ebből a szempontból: a 206 település adatait tartalmazó listán Budapest a 113-ik helyen áll az ezer lakosra jutó 68 bűncselekménnyel, Nyíregyháza a 122-ik, Pécs a 134-ik, Miskolc pedig a 149-ik helyen áll.

A felmérés kitér a különféle bűnügyi statisztikákra, s külön kiemeli az autólopások arányát. A 25 tagállam, valamint Románia és Bulgária 258 meghatározó nagyvárosában készített felmérés azt mutatta, hogy elképesztően nagy különbségek vannak az EU nagyvárosai között.

Sokkal jobb a magyar városok helyezése az ismertté vált autólopásokat tekintve: a legveszélyesebb európai város Manchester, ott évente és ezer lakosra vetítve 19,81 gépkocsit tulajdonítanak el.

A legbékésebb település megint Lefkoszia, de közvetlenül utána jön Miskolc, ahol csak 0,13 ez a mutatószám. A borsodi megyeszékhelyet e listán Nyíregyháza követi, de Pécs sem áll rosszul, míg Budapest a mezőny közepén található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik