Gazdaság koronavírus

Felmérés: az önkormányzatok kétharmada kerülhet bajba a gépjármű-adó elvonása miatt

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) felmérést készített arról, mennyiben viseli meg az önkormányzatokat a gépjárműadó elvonása – írja a hvg.hu.

Mint az ismert a koronavírus miatt Orbán Viktor április hatodikán jelentette be a gazdaságvédelmi akciótervet, amely szerint az önkormányzatok kötelesek a beszedett gépjárműadót a védekezési alapba befizetni.

A járvány elleni védekezést nehezíti meg, hogy pénzt vonnak el az önkormányzatoktól
Nagyságrendekkel több pénzt von el a kormány a helyhatóságoktól, mint amennyit a járvány elleni védekezésre tudtak költeni eddig. Csődbe ugyan nem mennek, de mivel a költségvetés szintjén az összeg nem jelentős, az önkormányzatok nemigen értik, mire jó ez.

A TÖOSZ által kiküldött kérdésekre összesen 550 polgármester válaszolt. Ebből pedig az derül ki, hogy a válaszolók 63,7 százaléka szerint likviditási problémát okoz az elvonás; a 2000 fő alatti településeknél a gépjárműadó pedig a költségvetés mintegy 5 százalékát teszi ki, tehát ez az összeg az 500 és 2000 lakosú falvaknak fog a leginkább hiányozni.

Kiadás ugyanis bőven van – írja a portál.

Sok település például hiába várta, hogy kapjon a mára már milliószámra érkező maszkokból, így belefogtak „házilag” ezek gyártásába, hogy minél több család kaphasson egy-két ilyet a postaládájába. Vannak helyek, ahol a szokásos fertőtlenítőszer-mennyiség sokszorosát szerezték be, hogy a közterületeket, intézményeket fertőtlenítsék. És akkor azt még nem is említettük, hogy az önkormányzatok feladata lett gondoskodni az erre rászoruló hatósági karanténban levőkről, illetve azokról az idősekről, akiket a családjuk nem tud támogatni. Ez pedig mind mind pénzbe kerül.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke azt mondta a lapnak: még egy-két hónapig húzhatják az önkormányzatok, de ezután vélhetően rengetegen fognak a Belügyminisztériumhoz rendkívüli támogatásért fordulni.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik