Közélet

Kövér Lászlótól kértek segítséget a szakszervezetek a kulturális dolgozóknak

Az érintett szakszervezetek azt kérik az Országgyűlés elnökétől, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását ne tárgyalja a parlament, míg véget nem ér a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, és lehetőség nem nyílik a részletes és ütemezett társadalmi vita lefolytatására az ügyben – közölte a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

A közleményben azt írták, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény olyan módosítását készül a kormány beterjeszteni, amely alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül, teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától.

A napvilágot látott tervezet szerint a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását november 1-jével elvennék anélkül, hogy az ágazati szakszervezetekkel érdemi egyeztetésekre került volna sor – sérelmezték. A javaslat majdnem 20 ezer ember munkajogi viszonyait változtatná meg.

Tiltakoznak a közgyűjteményi és közművelődési szervezetek is, azt írják: húsvétra időzítve,

hatástanulmány ismerete nélkül, veszélyhelyzetben, láthatóan toldozott-foltozott módon, hibáktól hemzsegő, szakmaiatlan, meggondolatlan törvényjavaslatot benyújtani felelőtlenség!

Arra is kitérnek, hogy az idén 6 százalékos béremelés lesz abban a közgyűjteményi-közművelődési szférában, ahol 2008-tól nem volt emelés, csupán három éve bevezették  a kulturális illetménypótlékot, amelynek összegét azóta sem emelték. A több mint egy évtizede húzódó illetményrendezést azonban nem szabad összekötni a munkatársak közalkalmazotti státuszának megvonásával – írja az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete és a Pulszky Tárasaság – Magyar Múzeum Egyesület elnöke.

Elvenné a kormány a közalkalmazotti jogállást a kulturális dolgozóktól
A szakszervezet szerint kőműves segédek módjára alkalmazzák majd a könyvtárosokat, levéltárosokat, múzeumi dolgozókat.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik