Pár bolt kihasználta a helyzetet, tényleges árrobbanás viszont nem történt: a feldolgozók 5-8 százalékkal emelték a csirke árát – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint
A koronavírus-járvány miatt a korábban megszokott mennyiség dupláját rendelték be a feldolgozók. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy import nélkül is el tudja látni a hazai csirkehúságazat a piacot, csak a hirtelen megnőtt keresletre nem tudtak sem a csirketartók, sem a feldolgozók egyik napról a másikra reagálni. A hiány csupán időszakon, és a termelés folyamatos.
Remélhetőleg a pánikvásárlásnak hamar vége lesz, és a vásárlók nem akarnak fölöslegesen tartalékolni, ha látják, hogy lesz áru a hentesnél. Emellett azonban magasabb lehet a kereslet hosszabb távon, hiszen az iskolák bezártak, és a családnak kell gondoskodni a diákok étkezéséről. 20-25 százalékkal nőhet a kereslet a szakértő szerint, amíg ki nem nyitják az iskolákat.
A témával foglalkozó korábbi cikkünkben szintén azt írtuk, hogy nem kell félni, hogy nem jut nekünk hús: Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, nincs szó termeléskiesésről. Emellett persze néhol előfordulhatnak durva áremelkedések, ahogy mi is írtuk, a Lehel téren 2800 forinthoz közelített egy kiló csirkemell ára, a Fény utcai piacon pedig 2250 forintba is került. Az év elején 1400 forintért vehettük meg.
(MTI)
Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu