Belföld

Szabályozni kell a hallgatók fizetési kötelezettségét

Az oktatási miniszter felszólította a felsőoktatási intézményeket, hogy a szervezeti és működési szabályzat elkészítésekor egyértelműen szabályozzák, hogy az államilag támogatott képzés keretében a hallgató milyen szolgáltatásokért köteles és milyen mértékű térítési díjat fizetni.

Magyar Bálint oktatási miniszter felszólította a felsőoktatási intézményeket, hogy szüntessék meg az általuk szedett költségtérítések miatt kialakult vitatható helyzetet, ennek érdekében tekintsék át a hallgatói önkormányzatok bevonásával az intézményi szabályzataikat, s indokolt esetben a hallgatók fizetési kötelezettségét megállapító rendelkezéseket vizsgálják felül. A miniszter az oktatási ombudsman állásfoglalása után szólította fel az intézményeket a szükséges intézkedések megtételére.

Ennek érdekében a miniszter elvárja az intézményektől, hogy a szervezeti és működési szabályzat elkészítéskor egyértelműen szabályozzák, hogy az államilag támogatott képzés keretében a hallgató milyen szolgáltatásokért köteles és milyen mértékű térítési díjat fizetni.

E szabályozásba a hallgatói önkormányzatokat be kell vonni, s ugyancsak kiemelkedő figyelmet kell fordítani arra, hogy egyértelműen meghatározzák a költségtérítés-fizetési kötelezettség mellett tanulmányokat folytatók ilyen irányú kötelezettségét. E szabályozásnál is nélkülözhetetlen a hallgatói önkormányzat bevonása a döntési folyamatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik