Belföld

Szili megrótta Ádert

Szili Katalin szerint sem származás, sem felekezeti hovatartozás, sem a családi viszonyok nem lehetnek demokratikus diskurzus témái a magyar közéletben.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök családtagjait méltatlanul támadta, pusztán azért, hogy megszabja, ki, mit és hogyan mondhat, gondolhat 1956-ról – közölte az Országgyűlés elnöke kedden az MTI-vel a parlamentben zajló hétfői, napirend előtti vitára utalva. Áder János közleményében visszautasította a házelnök nyilatkozatát, és továbbra is fenntartja a parlamentben elhangzott kijelentéseit.

Hétfőn a Parlament falai között egy régen meghaladott, feledésre ítélt korra emlékeztető gondolat és stílus jelent meg – írta Szili Katalin közleményében. “Ez a korszak, amely kirekesztő, megbélyegző ideológiára épül, amelynek úgy vélem, demokratikus közéletben nincs helye” – tette hozzá. Hangsúlyozta: házelnökként minden eszközzel azon lesz, hogy sem származás, sem felekezeti hovatartozás, sem a családi viszonyok ne lehessenek demokratikus diskurzus témái a magyar közéletben.

Véleménye szerint az előrehozott választási kampány sem indokolhatja a “politikai kisszerűség” hétfőn is tapasztalható megnyilvánulásait, különösen nem október 23. nagyszerű ünnepe alkalmából. Kiemelte: a fájdalmas múltat idéző, szélsőséges radikális magatartás szélsőséges, radikális cselekedeteket vonhat maga után. “Éppen ezért tudnunk kell, és mindent meg is teszek, hogy valamennyi parlamenti képviselő közös felelőssége legyen, hogy az ilyen eseményeknek elejét vegyük” – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

“A leghatározottabban visszautasítom Szili Katalinnak, az egyébként pártatlanság szerepében tetszelgő házelnöknek származásra, felekezeti hovatartozásra és kirekesztésre vonatkozó durva, közjogi méltósághoz méltatlan célozgatását tegnapi parlamenti felszólalásommal kapcsolatban” – írja Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek kedden délután eljuttatott közleményében. Az ellenzéki politikus szerint ilyen kijelentés semmilyen formában nem hangzott el, ezt tanúsítja a parlamenti jegyzőkönyv is. Áder János közölte: változatlanul tartja magát a Parlamentben elmondott kijelentéséhez, hogy ilyen családi háttér mellett megérti Gyurcsány Ferenc visszafogottságát 1956 értékelésével kapcsolatban.

A frakcióvezető közleménye szerint “történelmi tény, hogy Apró Antal, elárulva Nagy Imrét, tagja lett a szovjeteket behívó, a forradalmat eltipró kormánynak, majd a forradalom vezetőinek halálos ítéletét szentesítő MSZMP Politikai Bizottságának. Történelmi tény tehát, hogy Apró Antal a rossz oldalon állva oroszlánrészt vállalt a megtorlásból. Ezt az 1956 után az Apró Antal otthonává is váló rózsadombi villában élő Gyurcsány Ferenc sem magyarázhatja másként, nem írhatja át a történelmet” – olvasható Áder János kommünikéjében.

A fideszes politikus szerint “1956 öröksége valóban közös örökségünk. 1956 ősze egyaránt hagyományozta ránk a hősiesség és az árulás, a forradalom és az eltiprás, az igazság és a hazugság örökségét. A bátorság, a forradalom és az igazság 1956. október 23-a, az árulás, eltiprás és hazugság pedig 1956. november 4-e öröksége. Akik a forradalom mellé álltak és életüket kockáztatták a szabadságért, a jó oldalon, akik pedig fegyverrel fordultak saját népük szabadságvágya ellen, a rossz oldalon álltak”.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői, napirend előtti felszólalásában a kormányfő családi hátterére hivatkozva azt mondta: érti Gyurcsány Ferenc visszafogottságát 1956 értékelésével kapcsolatban. “Mert való igaz, hogy közöttünk élnek október 23-a örökösei is, mint ahogy (…) november 4-e örökösei is” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik