Belföld

Váltásról és kisszerűségről beszéltek

Csakúgy, mint 1956-ban, most is le kell zárni egy korszakot - mondta több tízezer ember előtt Orbán Viktor. Gyurcsány Ferenc viszont úgy vélte, '56 céljai megvalósultak, de a politika kisszerűsége miatt erre nem lehetünk büszkék.

Orbán: készülni kell a változásra


Orbán Viktor a Fidelitas, az Áprilisi Ifjak és a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közös megemlékezésén mondott beszédet. A Műegyetem rakpart csaknem teljes hosszában lezárt szakaszát megtöltötték az emberek; Nyitrai Zsolt, a Fidelitas ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta: 145 ezren hallgatták az ellenzék vezetőjének beszédét. A Magyar Nemzet hétfői számában azonban csak több tízezres tömegről beszélt.


“A nemzet 1956-ban is azt akarta, hogy kerüljenek a helyükre a dolgok: az orosz katonák Moszkvába, a bebörtönzött ártatlanok szabadlábra, az ország bűnös vezetői pedig a cellákba” – mondta Orbán Viktor. “Ma is helyükre kell kerülniük a dolgoknak Magyarországon, azután a Kárpát-medencében, hogy megvalósuljon az emberi élet, ahol a gyermek nem teher, a nyugdíj nem segély, a munka nem alamizsna, az otthon nem vágyálom, a tanulás nem kiváltság, és nem döntenek rólunk megkérdezésünk nélkül” – tette hozzá a távirati iroda tudósítása szerint a Fidesz elnöke.


“Hazánk ismét bajba jutott, a hamisság ismét lelepleződött, mint 1956-ban, ismét le kellene zárnunk egy korszakot, és át kellene lépnünk a tegnapból a holnapba” – mondta a politikus. Orbán Viktor felhívta az egybegyűlteket, hogy készüljenek a változásokra, amelyeket 1848-ban, 1956-ban és 1990-ben is a fiatalság érzett meg először.

A volt kormányfő szerint a biztonság az egyik legfontosabb dolog, ezért meg kell tartani azt, ami jó, függetlenül attól, hogy melyik történelmi korszakhoz, vagy kormányhoz köthető. A Fidesz elnöke ugyanakkor részletesen szólt arról, hogy gyökeres, megfontolt, de mélyreható változtatásokra van szükség Magyarországon.

Orbán Viktor szerint az 1956 után kivégzett igazi baloldaliak példája reményt ad arra, hogy egyszer lehet nemzeti egység. Az igazi munkásbaloldal képviselőinek semmi köze nem volt az elrabolt villákban pöffeszkedő luxusbaloldalhoz, mérföldekre volt egymástól a két világ – mondta. Az igazi baloldaliak azt akarták 1956-ban, hogy az ország élén választott államférfi álljon, ne pedig politikai kalandor.


Gyurcsány: kisszerű a politika


A szabadság 12 napra legyőzte a zsarnokságot; amit a forradalmárok akartak, most itt van közöttünk, mégis fanyar ízt érzünk a szánkban – kezdte alig néhány perces ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Operaházban. A kormányfő elmondta: amire büszkék lehetnénk, azt eltakarja a hétköznapi politika kisszerűsége. Nemzeti ünnepeket nem lehet pártrendezvényeken ünnepelni, az „összekapaszkodás nem helyettesíthető kioktatással, még kevésbé kiátkozással” – mondta Gyurcsány Ferenc.


Beszéde végén a miniszterelnök arra kérte hallgatóságát, hogy egyperces néma vigyázállással emlékezzenek 1956 hőseire, akik a szabad, független és demokratikus Magyarországért áldozták életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik