Belföld

Szonda: erősödött az MSZP

Bár a Fidesz a nyári veszteségek után stabilizálta szavazótáborát, a korábbiaknál mégis rosszabb pozícióba került a pártok támogatottsági versenyében, mert megerősödött az MSZP-tábor – idézi a Szonda Ipsos októberi felmérését a Népszava.

A szocialisták a teljes népesség 27, míg a Fidesz 29 százalékára számíthatna. A biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP 44 százalékos támogatottsága a Fidesz 47 százalékos népszerűségével áll szemben. A Szonda Ipsos felmérése kétpárti parlamentet jelez előre; a két nagy párton kívül sem az SZDSZ, sem az MDF nem éri el a biztos szavazó pártválasztók körében az 5 százalékos küszöböt.

A felmérés szerint különösen feltűnő az MSZP helyzetének javulása a fiatalok és a diplomások körében. A fiatalok között a szocialisták megközelítették, míg a diplomásoknál megelőzték a Fideszt. Ugyancsak látványos változás történt a nagyobb vidéki városokban, megyeszékhelyeken. Az elmúlt hónapok Fidesz-előnye megfogyatkozott, és a kormánypárt egyértelmű fölényre tett szert: 35 százalékon áll, míg a Fidesz 25 százalékot kapna. A kisebb városok és a falvak továbbra is a nagyobbik ellenzéki párt mellett állnak: 29-25, illetve 33-22 százalék a két párt táborának aránya. Budapesten tartja előnyét az MSZP, támogatóik aránya 29 százalék, az ellenzéki pártot a fővárosiak 24 százaléka preferálja.

Mint ismeretes, az MSZP támogatottságának növekedéséről számolt be októberben a Gallup és a Medián is. A Gallupnál a teljes népesség körében 27:25, míg a Mediánnál 34:30 százalékos arányúvá olvadt a Fidesz előnye az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztók körében azonban a Gallup szerint már a szocialisták vezetnek 45:44-re, míg a Mediánnál ez az arány 48:44 a Fidesz javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik