Belföld

Magosz: támadás a vidék ellen

Visszautasítja, és a vidék elleni durva támadásként értékeli a vidékfejlesztési források kormány által tervezett megkurtítását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége.

A Magosz szerint a kormányzat az európai uniós forrásnövelés helyett ismét csökkentést és átcsoportosítást helyez kilátásba, miközben az agrárium “soha nem látott támogatási összegeiről” tájékoztatja a közvéleményt. Tudomásuk szerint az agrártárca a vidékfejlesztési források 26,8 milliárd forintos megrövidítését, átcsoportosítását tervezi a saját költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatások finanszírozására.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint az idén az Nemzeti Vidékfejlesztési Tervre (NVT) fordítható forrás 64,2 milliárd forint, míg jövőre erre a célra 69,7 milliárd forint jut. Egy magát megnevezni nem akaró minisztériumi szakértő hangsúlyozta: az átcsoportosítás, amelyre az unió lehetőséget ad az NVT jogcímei között évente 20 százalék erejéig a Top-up, azaz a nemzeti kiegészítő források javára, nem forráselvonást jelent, hanem a források ésszerűbb felhasználását vonja maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik