Belföld

Vitanap az ifjúságpolitikáról

Az ellenzék szónokai a be nem tartott ifjúságpolitikai ígéreteket kérték számon a kormányon, míg a koalíció képviselői a megtett intézkedéseket sorolták a fiatalok helyzetéről, ezen belül az oktatásról, a munkavállalásról és az otthonteremtésről rendezett vitanapon kedden a parlamentben.

Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: az oktatás területén számos olyan program indult, amely a fiatalok munkaerő-piaci megfelelését segíti elő, a munkaadókat pedig járulékkedvezményekkel ösztönzik a fiatal munkavállalók alkalmazására.

Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára a rászorulók részére biztosított ingyen tankönyvet és az ingyenes étkeztetést emelte ki. Növekedett az utazási támogatás, a hallgatói juttatások és a diákhitel felvehető összege is – érvelt.

Kordás László munkaügyi államtitkár a pályakezdő fiatalok alkalmazását ösztönző Start programról, Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára pedig a Fészekrakó programról, a lakásépítési kedvezmény összegének bővítéséről, a félszocpol-támogatás kiterjesztéséről beszélt.

Szalay Ferenc (Fidesz) számon kérte a kormány korábbi ígéreteit, amelyekből szerinte alig valósult meg valami. Szijjártó Péter (Fidesz) szerint ebben a ciklusban már komoly változásokat végrehajtani nem lehet, ezért a Fidelitas képviselői kidolgoztak egy ifjúságpolitikai programot, amelyben az otthonteremtés, a munkába állás, a versenyképes tudás megszerzése és a családalapítás támogatása szerepel.

Gusztos Péter (SZDSZ) hangsúlyozta: a szabad demokraták sosem ígértek térítésmentes utazást és könyveket, mert nem ésszerű és igazságos, hogy ezek mindenkinek ingyen járjanak, függetlenül az anyagi helyzettől. A liberálisok szerint a legjobb ifjúságpolitika a jó oktatáspolitika, amelyben érdemi változások történtek a ciklusban.

Herényi Károly (MDF) hiányolta, hogy nem került szóba a gyerekek 40 százalékát érintő szegénység, illetve az, hogy mintegy 20 ezer gyerek éhezik. Szerinte az a kérdés, hogy mit tett az Országgyűlés mindezek megszüntetéséért. Javasolta, hogy a pártok vállaljanak garanciát arra, hogy a választási kampány során nem tesznek betarthatatlan ígéreteket, amelyek a jövőt veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik