Belföld

Orbán-Gyurcsány szóváltás az összefogásról

A Fidesz hétfőn benyújtja garanciatörvény-javaslatát a parlament elé. Orbán Viktor ötleteit összevonta az MSZP javaslataival, és a tervezet kétharmados elfogadását kérte képviselőtársaitól. Gyurcsány Ferenc szerint azonban garancia kell Magyarországon, de nem diktátummal.


MDF: Kártékony javaslatok

Dávid Ibolya szerint kártékony dolog az MSZP nemzeti minimumra vonatkozó javaslatának és Fidesz garanciatörvényének összevonása. Mint az MDF elnöke elmondta, a PR-akciókban elvész a lényeg. „Az MSZP hétpontos javaslata kívánságjavaslat a Magyar Demokrata Fórum szerint. A Fidesz ötpontos javaslata pedig nem kétharmados és nem alkotmányos kérdés. Ennek a kettőnek a házasítása elég kártékony dolog” – véli Dávid Ibolya.


Az SZDSZ nem támogatja

Kuncze Gábor hétfőn nyílt levelet küldött Orbán Viktornak. Ebben az SZDSZ elnöke félelmének adott hangot, hogy „lassan végleg eltűnnek a konkrétumok, a tények, a komoly javaslatok – s helyüket átveszik a szlogenek, a bulvárelemek”. Mint Kuncze Gábor levelében írja, egyre rosszabb irányt vesz a politika Magyarországon azzal, hogy a mindenki számára fontos kérdések érdemi megvitatása helyett egyre inkább „showműsorrá züllik”. A pártelnök hangsúlyozta ugyanakkor: a liberálisok a gazdaságról, az adókról, az egészségügyről, az oktatásról, az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonaláról, a rászorulók támogatásáról  és Magyarország helyéről az Európai Unióban szívesen vitatkoznak bárkivel.

Orbán Viktor összevonta a nemzeti garanciatörvényt és az MSZP nemzeti minimum programjának hét javaslatát, így a Fidesz egységes törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlés elé. „Elolvastam az ő javaslataikat, és összevetettem a saját elgondolásainkkal, és arra jutottam, hogy ezek jól megférnek egymás mellett, sőt okos elrendezés esetén, okos törvényalkotás esetén még erősíthetik is egymást, azért én az elmúlt héten ezt a két javaslatot integráltam” – mondta a pártelnök a Parlamentben.

Összemixelt tervezet

A nemzeti garanciatörvényben szerepel a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény és a panelfelújítási program megőrzése, valamint az is, hogy a gáz, a villany és a gyógyszerek ára csak az infláció mértékével emelkedhet, illetve, hogy az áfát vissza időben vissza kell fizetni a vállalkozások számára. Az MSZP biztonságos jövő nemzeti minimum programja hét pillérre, a politikai riválisok tiszteletére, a nyugdíjprogramra, a bérfelzárkóztatásra, a családtámogatási rendszerre, az otthonteremtésre, a foglalkoztatásra és az igazságos közteherviselésre épül. Orbán Viktor még felszólalása előtt közölte: azért volt lehetséges, hogy integrálják a két javaslatot, mert a szocialisták fontos, de általános kérdéseket fogalmaztak meg, míg a Fidesz javaslatai konkrétumokra vonatkoznak.

A törvényjavaslat indoklásából két pontot kiemelve elmondta: az indítvány felsorolja, hogy menyivel emelkedtek az energia- és a gyógyszerárak az elmúlt három és fél évben. Az indoklás megállapítja, hogy a földgáz ára 67 százalékkal, az intézményeknél 117 százalékkal nőtt, a villamos energia ára 40 százalékkal, a gyógyszerek ára pedig 29 százalékkal emelkedett. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kétharmados nemzeti garanciatörvény elfogadásával ez nem fordulhatna elő még egyszer. Az indoklásban az is szerepel, hogy 383 milliárd forint jogos áfajárandóságot tartott vissza a kormány, ami hozzájárulhatott a körbetartozások növekedéséhez.

Összefogás a garanciáért

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke felszólalásában kérte a parlamentet, hogy kétharmaddal szavazzák meg a garanciatörvényt. „Vannak jó dolgok, amelyeket meg kell őrizni, erre pedig garancia kell. A magyar állampolgárok szemében azonban jelenleg csupán egyetlen pártok feletti garancia létezik: a kétharmados törvény” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Mit mondta, most kell a pártpolitikai presztízsen felülemelkedni és megállapodni.


Diktátum helyett tárgyalás

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reagálásában kifejtette: valóban szükség van Magyarországon garanciára, hogy kiszámíthatóbb lesz a politika. „Garancia kell, hogy senki nem mondja azt, hogy támogatja a Fészekrakó programot, majd nem támogatja, vagy a kampányban hangsúlyozza, hogy támogatja a négyes metró építését, majd a kampány után mégsem építi meg” – mondta a kormányfő. Hozzátette: az ellenzéknek egyértelművé kell tennie, hogy a Száz lépést támogatják. „Találjunk egymásra!” – szólított fel a miniszterelnök. Mint mondta: a garancia és a jövő nem két párt paktuma, a garanciát kompromisszumkészséggel és nyitott tárgyalással kell megteremteni, nem diktátumokkal.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik