Belföld

Ötmilliárd gyerekgyógyászatra

A kormány a Száz lépés program keretében, az egészségügy fejlesztésén belül a jövő évi költségvetésből ötmilliárd forintot kíván elkülöníteni a gyermekgyógyászathoz kapcsolható korszerűsítésekre – közölte Rácz Jenő pénteken Ráckevén, egy szakmai konferencián.

„A kiemelt feladatok között a sürgősségi ellátás fejlesztése, a rákellenes program megvalósítása és a csecsemő- és gyermekgyógyászat modernizálása külön szerepet kap” – mondta az egészségügyi tárca vezetője. Hozzátette: ez utóbbin belül a cél, hogy a csecsemőhalálozás 15 éven belül a felére csökkenjen, jelenleg ugyanis nálunk ez az arány az EU-s átlagnak a kétszerese.

A miniszter szerint nagyon sok a hátrányos helyzetű család, magas a koraszülöttek száma, de közrejátszanak ebben az újszülöttgondozás hiányosságai is. A statisztika az utóbbi években rengeteget javult ugyan, ám a fejlett országokhoz képest, még mindig jelentős az elmaradás. Rácz Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy nemzetközi összehasonlításban szintén magas a 18 éven aluli korosztályban az erőszakos halálozások aránya. Mindez jórészt a balesetekre és a családon belüli erőszakra vezethető vissza. E téren öt év alatt ötszázalékos csökkenés elérése a feladat.

Rácz jenő hangsúlyozta: gondot jelent az is, hogy jelenleg negyven olyan kórház van, ahol nincs megfelelő szakembergárda az újszülöttek ápolására. Fejlesztésre szorul a sürgősségi ellátáson belül a koraszülöttek intenzív kezelése, valamint a gyermekpszichiátria hátterének megerősítése is a szaktárca szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik