Belföld

Orvos helyett öngyógyítás

A magyar lakosság nagy része orvosi felügyelet nélkül, otthon gyógyítja magát. Legfeljebb csak erős fájdalom vagy ismeretlen betegség esetén keresik fel az orvost – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének felméréséből.

Annak ellenére, hogy a kutatások szerint családunk után egészségünk a legfontosabb számunkra, a magyar lakosság közel kétharmada orvosi felügyelet nélkül, saját maga kezd gyógyszeres kezelésbe, vagy alternatív gyógymódot választ egy hirtelen betegség esetén. Az orvosunkhoz és a gyógyszerekhez való viszonyunkat tehát nem a feltétlen bizalom jellemzi. Napjainkban csak minden harmadik ember fordul rendszeresen orvosához, pedig az általa felírt gyógyszerek és kezelések hatékonyságát az esetek kétharmadában elismerjük, sőt jónak ítéljük – derül ki abból az országos felmérésből, amelyet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGY) készített 500 fő megkérdezésével, a magyar lakosság gyógyszerhasználati szokásairól és orvosához való viszonyáról.

A 2005 áprilisában elvégzett kvalitatív felmérés szerint sokan az indokokolt gyógyszeres kezelés helyett otthon kúrálják magukat, vagy pedig egyéb alternatív módszereket alkalmaznak. A felmérésben megkérdezettek 42 százaléka egy-egy ismert tünet, 57 százaléka akár egy erősebb, múló fájdalom, 54 százalékuk pedig még egy alapos megfázás esetében is otthoni megoldásokkal próbálkozik. „Felmérésünk szerint ma még sokakat visszatart a gyógyszeres kezelésektől a gyógyszerek vélt mellékhatása, pedig a korszerű készítmények nemcsak hatékonyabbak, de a hosszas, néha 8-10 évig tartó kutató-fejlesztő és értékelőmunka eredményeként biztonságosabban is alkalmazhatóak, mint a kontrollált klinikai vizsgálatokban soha nem vizsgált egyéb készítmények” – mondja Székely Krisztina, az IGY elnöke. A megkérdezettek 48,8 százaléka elsősorban hatékonyságot, 28,8 százaléka gyors terápiás hatást, 9,2 százalékuk pedig kevesebb mellékhatást vár az általa ideálisnak vagy jónak tartott gyógyszerektől, és csak ezután nézi az árat.

Azok, akik túlestek legalább egyhetes betegségeken, már bölcsebbek: jellemzően az erős vagy ismeretlen eredetű fájdalom hívószavára az esetek több mint 70 százalékában felkeresik orvosukat. Akkor is elsősorban fül-orr-gégészeti, szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi panasszal fordulnak a doktorhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik