Belföld

Fidesz-javaslat az olcsóbb villamos energiáért

A Fidesz több elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki a villamosenergia árának csökkentésére – közölte Varga Mihály, a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

A volt pénzügyminiszter elmondta: álláspontjuk szerint a Gyurcsány-kormánynak felül kell vizsgálnia a Horn-kormány alatt 20-25 évre megkötött áramszerződéseket. Emellett valódi versenykörülményeket kell teremteni a magyar piacon, aminek hatására csökkenek az árak – tette hozzá. Varga Mihály szerint, amíg ez utóbbi nem történik meg, addig a kormánynak kell szabályoznia az árakat, élve jogosítványával. A politikus közölte: a javaslatcsomag utolsó eleme, hogy 2006-ra 10 százalékkal kell csökkenteni az árakat.

Az EU-n belüli helyzetet vázolva Varga Mihály – az Európai Bizottság adatbázisára hivatkozva – elmondta: az áram kisfogyasztói és háztartási ára együttesen Magyarországon a legmagasabb a környező országokhoz viszonyítva. Hozzátette: a háztartási energia tarifáit összehasonlítva látható, hogy az új tagállamok közül a magyarok fizetik a legtöbbet a villamos energiáért. Az EU egészét tekintve négy országban – Belgiumban, Németországban, Luxemburgban és Olaszországban – magasabb a villamos energia ára, mint a magyar tarifa – mondta Varga Mihály.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint az Európai Bizottság és az Eurostat adatai – ez utóbbi szerint Ausztriában és Szlovákiában is magasabbak az árak, mint Magyarországon – ellentmondanak-e egymásnak, a politikus úgy válaszolt: ez játék a számokkal, egyfajta bűvészkedés. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz az Európai Unió energiaárakkal foglalkozó hivatalos intézményének elektromos és gázárakra vonatkozó adataira támaszkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik