Belföld

Gyurcsány ma is vállalja 1988-as mondatait

Gyurcsány Ferenc szerint ma is vállalhatók azok az 1988-as mondatai, amelyekben azt javasolta, hogy politikai eszközökkel szigeteljék el az akkor alakuló Fideszt.

“Ma is tudom vállalni azokat a mondatokat” – mondta a kormányfő a közszolgálati rádiónak szerdán adott, csütörtökön sugárzott nyilatkozatában. A miniszterelnök szerint abban az időben a kérdés az volt: hatalmi vagy politikai eszközökkel “intézzünk el egy vitát”. Ő, mint mondta, az utóbbi állásponton volt, s a nyilvánosságra hozott levele is ezt jelzi.

A Magyar Nemzet című napilap október 31-i számában közölt dokumentum szerint Gyurcsány Ferenc a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) pécsi városi bizottságának titkáraként aláírt, a pécsi felsőoktatási intézmények párttitkárainak írt levelében úgy fogalmazott: “Úgy vélem, hogy a KISZ-nek politikai eszközökkel kell fellépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelni az esetlegesen megalakuló Fidesz csoportokat”.

Méltatta az akkori Fideszt, amely szerinte abban az időben azzal hozott újat, hogy nem titkolózott, és “élt azzal a civil kurázsival, amivel nagyon sokan nem mertek”. Az akkori fideszeseket és KISZ-tagokat összehasonlítva rámutatott: “mi bátor reformereknek hittük magunkat, de kiderült, hogy nálunk vannak sokkal bátrabb reformerek is”.

Közlése szerint az 1980-as évek végén jött rá arra, hogy “demokratizálni az osztályhatalmat, ez fából vaskarika, itt rendszerváltásnak kell következnie”.

Gyurcsány, az interjúban beszélt a Hankook beruházásról is. Kiemelte, hogy az épülő M6-os autópálya volt a magyar kormány kezében a “döntő kártya”, ami miatt a dél-koreai befektetőcég Magyarországot választotta. Utalt arra is, hogy a régióbeli versenytársak “irreálisan magas” támogatásokat ígértek a beruházáshoz, amely annak ellenére Magyarországra került, hogy a magyar kormány nem emelte meg korábbi ajánlatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik