Bejött a termelők számítása: a nyár végi enyhe áremelkedés után ősszel tovább folytatódott a tej drágulása a hazai piacon. A termelők még a nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a növekvő költségek egyre nagyobb gondot okoznak a hazai gazdaságoknak. A folyamatosan emelkedő bérköltségek, az ipari energiaárak és az erősödő infláció gyors ütemű emelkedése súlyos terhet ró a termelőkre. Éppen ezért szerintük az európai uniós piachoz hasonlóan itthon is ideje lenne megemelni a tejárakat. A tejtermékek alapanyagául szolgáló nyers tej értéke huzamosabb ideig 90 és 100 forint körül alakult, ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni a termelési költségeket – írta a Magyar Nemzet.
Úgy tűnik, meghallgatásra talált a gazdálkodók kérése, hiszen a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a nyers tej országos termelői átlagára októberben megközelítette a kilónkénti 105 forintot, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy kilencszázalékos növekedést jelent.
A drágább alapanyaggal együtt a késztermékek ára is nőtt. A legnagyobb mértékben például a túró és a 1,5 százalékos zsírtartalmú, dobozos tartós tej ára nőtt, előbbiért 12, utóbbiért 11 százalékkal kértek többet a feldolgozók. Drágább lett a 2,8 százalékos zsírtartalmú zacskós és dobozos friss tej, a kefir és a natúr joghurt is. A tejföl árát hét százalékkal, a gyümölcsös joghurtét hat százalékkal emelték a gyártók. A trappista sajt októberben öt százalékkal lett drágább, az ömlesztett vaj átlagára pedig két százalékkal emelkedett.
Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka