Belföld

Elismerte hibáját az egészségügyi tárca

Jövőre ismét kérhető lesz kártalanítás az államtól, ha valaki a kötelező védőoltás következtében egészségkárosodást szenved. Így várhatóan csak rövid ideig él az a törvénymódosítás, amely idén novembertől megszüntette ezt a lehetőséget.

A változást támogatja Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke és Horváth Zsolt, a bizottság fideszes tagja is. Egyes kormánypárti képviselők állítják: azért szavazták meg azt a törvénymódosítást, amely novembertől megszüntette az állami felelősségvállalást, mert félretájékoztatták őket. Valójában nem is tudták, hogy ez vonatkozik majd a kötelező védőoltásokra is – mondták. Közben nevük elhallgatását kérő egészségügyi minisztériumi szakemberek is elismerik: ez rossz döntés volt.

Így gondolta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, számos civil szervezet és szakemberek sokasága is, ők mindannyian felemelték szavukat a novembertől hatályos változás ellen. Elfogadhatatlannak tartották az állami felelősségvállalás megszüntetését, hiszen – mint mondták – a kötelező védőoltás, ahogy a nevében is benne van, kötelező. Továbbá jogszabályt sért az, aki megtagadja, hogy gyermekét beoltsák. Ilyen szülőket az elmúlt években többször citáltak bíróság elé kiskorú veszélyeztetésének alapos gyanújával – hívták fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik