Élet-Stílus

„Boldog vagyok, hogy a lányom teljes életet élhetett, mielőtt a halált választotta”

Brittany Maynard édesanyja a People magazinnak vallott lánya legnehezebb döntéséről és kettejük különleges kapcsolatáról is.

„Lehet, hogy azok, akik az elmúlt hetekben a videóinak köszönhetően megismerték a nevét, azért emlékeznek majd rá, mert elég bátor volt ahhoz, hogy saját maga döntsön az életéről és a haláláról is, nekem még is az a szeleburdi, eleven, imádnivaló és akaratos kislány marad, aki mindig is volt” – nyilatkozta Brittany gyászoló édesanyja, Debbie Ziegler a People magazinnak.

A büszke édesanya elárulta azt is, hálás a sorsnak, hogy a 29 éves lánya teljes és színes életet élhetett, mielőtt kiderült, hogy beteg. „Nyugodtan mondhatom, ezelatt a harminc év alatt többet élt, mint más száz év alatt” – mondta, majd hozzátette, lánya a házassága előtt szinte folyton úton volt. „Vonzották a kalandok, a természet, és feltett szándéka volt, hogy jobbá tegye a világot. Járt Vietnamban, Laoszban, Kambodzsában, sőt Katmanduban is, ahol árva gyerekeket tanított hónapokig.”


Fotó: youtube 

Debbie elárulta, minden egyes utazás előtt összeszorult a gyomra, mert rettenetesen féltette gyermekét. „Azon sopánkodtam, miért ilyen távoli, veszélyes országokban utazik, ha világot akar látni, hiszen arra ott van Európa is. De ő csak ment a saját feje után.”

Édesanyja szerint Brittany akkor nyugodott meg valamelyest, miután 2007-ben megismerte leendő férjét, Dan Diazt. „Persze az esküvőjük előtt egy hónappal még elutazott, hogy megmássza Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimanjarót, de utána csak a családnak élt. Mielőtt kiderült, hogy beteg, már a gyerekvállalásról beszélgettek Dannel, sőt elkezdtek próbálkozni is.”


Fotó: youtube 

Debbie szerint az anyaság volt lánya egyetlen olyan célja, amit nem valósított meg, ám ennek ellenére is boldogan, azzal a tudattal halt meg, hogy teljes életet élhetett. „Hálás volt az időért, ami adatott neki a földön, és azért, hogy ilyen sokan kitartottak mellette a betegsége ellenére is. Mindig azt mondogatta, hogy ha látnám, más országokban hogyan bánnak a beteg, kiszolgáltatott emberekkel, nem hinném el. Azt hiszem, sokat jelentett neki, hogy az utolsó időszakban ilyen sok szeretetet kapott.”

A 29 éves Brittany Maynard november elsején, szombaton vette be azokat az orvos által felírt pirulákat, melyek kioltották az életét. Az öngyilkosság a saját döntése volt, a fiatal nő hosszú hónapok óta készült rá, miután áprilisban közölték vele, hogy gyógyíthatatlan agydaganata miatt legfeljebb hat hónapja maradt.


Fotó: youtube 

A fiatal nő a People magazinnak halála előtt nem sokkal azt nyilatkozta, egyetlen sejtje sem szeretne öngyilkos lenni, de a betegsége miatt nincs más választása. Mint mondta, nem szeretné megvárni, míg a daganat teljes egészében átveszi az irányítást az élete felett, mert méltósággal szeretne távozni az élők közül.

Bár a halála előtt nem sokkal, videóüzenetben még azt tudatta ismerőseivel, hogy elég boldogságot és örömet talál az életében ahhoz, hogy elgondolkozzon a folytatáson, november elsején végül mégis bevette a pirulákat. Legutolsó üzenetében azt írta: „Eljött ez a nap, amit én választottam halálom napjául, hogy emelt fővel és méltóságteljesen vehessek búcsút az élettől, hogy megszabaduljak ettől a szörnyű daganattól, ami oly sok mindent vett el tőlem… és, ami még többet elvehetett volna. Ez a bolygó csodálatos hely. Az utazás nagyszerű tanító. Az emberek pedig jók.”

Olvasói sztorik