Élet-Stílus

Még várna az öngyilkossággal az agydaganatos nő

A 29 éves Brittany eddig azt tervezte, november elsején, családja körében vesz búcsút az élettől.

Azután, hogy szomorú története és bátor elhatározása jóformán az egész világot bejárta, a 29 éves Brittany Maynard kötelességének érezte, hogy mindenkinek beszámoljon a fejleményekről. Szerdán újabb videót töltött a Youtube-ra, melyben könnyek között arról vall, elképzelhetőnek tartja, hogy mégsem vet véget az életének akkor, amikor eredetileg tervezte. Hozzátette, bármi is legyen a dátum, biztos benne, hogy saját maga dönt a haláláról, még mielőtt a betegség átveszi az irányítást az élete felett.

„Még mindig elég jól érzem magam, raádásul az életem tele van boldogsággal. Még mindig nevetek, felejthetetlen pillanatokat töltök a családommal. Egyszerűen nem érzem úgy, hogy eljött az időm” – mondja Brittany, aki január elsején, újévkor tudta meg, hogy agydaganatban szenved.

A fiatal nő alig egy évvel az esküvője után azért ment kivizsgálásra, mert rendszeresen fájt a feje. Azt gondolta, tüneteit a magas vérnyomás okozza, de hamar kiderült, hogy daganat van az agyának egy olyan területén, ahol az orvosok nem műthetik. „Először azt mondták az orvosok, hogy ezzel a daganattípussal még több évig élhetek majd. Összetörtem, de örültem annak, hogy van még időm.”


Kép forrása: Facebook 

Csakhogy néhány hónap múlva Brittanynak azzal kellett szembesülnie, hogy a daganata túlságosan agresszív, így évek helyett legfeljebb hónapjai vannak hátra. Ekkor döntött úgy, hogy nem hagyja, hogy a betegsége átvegye az élete felett az irányítást. „Én döntöm el, hogy mikor és hogyan megyek” – mondta legelső videójában, mellyel a Compassion&Choices elnevezésű szervezetet segíti abban, hogy minél több amerikai államban bevezessék a méltóságteljes halálra vonatkozó törvényt. Britanny akkor még azt tervezte november elsején a családja és legjobb barátja körében, kedvenc számát hallgatva veszi majd be a pirulát, ami kioltja az életét.

A fiatal nő az elmúlt heteket családja körében töltötte, miközben valóra váltotta az egyik legnagyobb álmát is: a múlt héten eljutott a Grand Canyonhoz. „Hála a nagylelkű ismeretleneknek lehetőségem nyílt, hogy valóra váltsam a legnagyobb álmomat. Varázslatos élményben volt részem, amiért nem lehetek elég hálás. Azt a két dolgot csinálhattam, amit a legjobban élveztem egész életemben: a családommal voltam a természetben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik