Belföld

SZDSZ-program: egykulcsos adó és privatizált egészségügy

Az SZDSZ csütörtökön nyilvánosságra hozta Szabadság, Verseny, Szolidaritás elnevezésű választási programjának tervezetét, amelyet ezután párton belüli vitára bocsátanak. Országszerte 80 helyen fogják a program egyes részeit megvitatni, a végleges verziót pedig január 22-én fogadja el a küldöttgyűlés.

Versenyképes vidék

Az alapvetően a nagyvárosokban és Budapesten erős SZDSZ külön pontban foglalkozik a vidékkel is. A program szerint a falvaknak is ugyanolyan elérhetőnek, versenyképesnek, tőkevonzónak és munkalehetőséget biztosítónak kell lenniük, mint a városoknak. Ezért a párt célul tűzi ki a természeti értékek megőrzése mellett a vidék kultúrájának erősítését, az átalakuló EU-támogatásokhoz történő alkalmazkodást, és a minőségi mezőgazdaságot.

Kuncze Gábor a liberális programról elmondta: ahogy a rendszerváltás óta mindig, most is a piacgazdaságot tartják szem előtt. A szabaddemokraták elnöke élesen bírálta Orbán Viktort, aki – szerinte – a piacgazdaság ellen tesz lépéseket. „Egy népszerűséghajhász csomaggal állnak elő, ezzel akarják megnyerni a választásokat” – utalt Kuncze a Nemzeti Petícióra, a garanciatörvényre, az Árhivatalra, illetve Orbán Viktor visszaállamosításra vonatkozó kijelentéseire. A liberális párt elnöke ugyanakkor hozzátette: a szocialisták is elbizonytalanodtak a piacgazdaságban, mert egy felelős kormány szerinte nem támogathatja a garanciatörvényt és nem folytathatja a Nemzeti minimum giccspolitikáját.

Kuncze a ciklus rendelkezései közül kiemelte a sorkatonaság eltörlését, az adócsökkentést, a diplomás minimálbér bevezetését és az oktatási rendszer liberalizálását. A Szabadság, Verseny, Szolidaritás programját az SZDSZ a következőképp foglalta össze: jobb egészségügy, több szabadság, kisebb bürokrácia, kevesebb adó és több befektető.

Egykulcsos adórendszert ígér az SZDSZ

A Magyarországot körbevevő, liberális gazdaságpolitikát folytató „növekedési zónához” való csatlakozást jelöli meg célként az SZDSZ választási programja. A kisebb kormányzó párt szerint adócsökkentéssel, a magánosítás folytatásával, hazánk tőkevonzó képességének növelésével, valamint az infrastruktúra fejlesztésével zárkózhatunk fel egyre inkább a versenyelőnyre szert tevő szomszédainkhoz.

A párt azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén a ciklus első két évében költségvetési kiigazítást hajtana végre a hiány csökkentése érdekében, és takarékosabbá, valamint hatékonyabbá tenné az egészségügyet, az önkormányzati szférát és a közigazgatást. Az SZDSZ gazdasági programja szerint úgy tűnik, az oktatási rendszer nem szorul reformra, mert arról nem esik szó a program Szabadság és verseny címet viselő első fejezetében.

Emberibb környezet


A liberális párt a környezetvédelmet is zászlajára tűzte. Mint a programban kifejtik, a párt célja a környezeti értékek pusztulásának megakadályozása, illetve az, hogy a gazdasági fejlődés javítsa a környezet állapotát. A tisztább föld elérése érdekében az SZDSZ felszámolná az örökölt szennyezett gócokat, mint a budafoki barlanglakások vagy a pécsi uránbánya, a tisztább levegőért pedig a kéntelenített benzin, kénszegény gázolaj használatával tennének. A program tartalmazza a környezettudatos vállalati magatartás kikényszerítését, a környezetipar és a biotermelés fejlesztését, illetve az újrafelhasználás fontosságát is hangsúlyozzák. Kiemelten kezelik a parlagfű elleni védekezést, a városi zöldterületek védelmét, illetve az illegális hulladékelhagyókkal szembeni szigorú fellépést is. Az SZDSZ energiapolitikájának alapja a gazdasági szereplők rákényszerítése az energiatakarékos megoldások alkalmazására, illetve az alternatív energiaforrások fokozott bevonására.

A párt a stabilizáció után, a ciklus utolsó két évében egykulcsos adórendszer bevezetését ígéri, bár Kuncze Gábor elnök elmondása szerint erről még mindig komoly vitákat folytatnak. Az SZDSZ terveinek írásba foglalt változata ezzel együtt egyetlen, 20 százalékos szja-kulcs, áfakulcs, társaságinyereségadó-kulcs és nyugdíjjárulék bevezetését ígéri, az iparűzési adó eltörlése mellett.

Az SZDSZ ígérete szerint programjuk megvalósulása a 2006 és 2010 közötti időszakban évente mintegy négyszázalékos gazdasági növekedést, 25-27 százalékos felhalmozási arányt és 2010-es valutauniós tagságot ígér. Úgy vélik, a magánosításból befolyó bevételek évente a GDP 1-1,5 százalékával csökkenthetik hazánk államadósságát.

A pártprogramból kiderül: a liberálisok saját sikerükként könyvelik el az adórendszer 2006-ban életbe lépő változásait, az adóterhek kétszázalékos éves csökkenését. Szerintük mintegy egy százalékponttal alacsonyabb lehetne az alapkamat normális kormány-jegybank viszony esetén.

Több-biztosítós, hálapénzmentes egészségügy

„A programunk alapvetően képes lesz az egészségügyet megváltoztatni” – mondta Kuncze Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezek szerint a párt – csakúgy, mint négy éve – ismét az egészségügy kétség kívül időszerű reformjának élére áll, annak ellenére, hogy 2002-ben sem ők kapták meg a tárcát. Az SZDSZ szerint teljes az egyetértés abban, hogy Magyarországon az egészségügyi rendszer, az egészségbiztosítás szolidaritáson alapuló, kötelező és mindenkire kiterjedő, dominánsan közfinanszírozott legyen, az ellátások árát ne a beteg, hanem a biztosító fizesse a jövőben is. A liberális párt szerint azonban egészségünket nem bízhatjuk egyetlen centralizált állami bürokratikus központra.
Az SZDSZ szerint nem az a probléma, hogy kevés a pénz, hanem hogy rossz a felhasználás. Az egészségügyi kiadás mértékében ugyanis a régió országain kívül például Ausztriát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot is megelőzzük.

Az egészségügy átalakításának ezért három alapelvét fekteti le a párt. Ezek közül az első egy verseny megteremtése, amelyben nem a betegek pénzéért, hanem az ő érdekükben harcolnak a biztosítók. Ennek része lenne a privatizált ambuláns- és fekvőbeteg-szolgáltatás kialakítása, illetve a privatizált patikapiac liberalizációja is. A második fő alapvetés az ellátó szervek által nyújtott szolgáltatások minőségének mérése és közzététele. És végül a harmadik: a hálapénz megszüntetése.

EU és határon túli magyarok

Az SZDSZ külügyi programja három célt fogalmaz meg: fontos, hogy bár Magyarország jelenleg nincs fenyegetettségnek kitéve, biztonságunk érdekében erősítsük szövetségesi kapcsolatainkat. Másodsorban lényeges a demokrácia és a jólét terjesztése a világban, harmadrészt pedig az európai uniós tagságunk által kínálkozó lehetőségekre hívja fel a figyelmet a párt. Külön teret szentel a liberális párt a határon túliak támogatására is, ezt azonban EU-konform módon, az átláthatóság, számonkérhetőség és nyilvánosság jegyében képzeli el. A programban szerepel a tehetséggondozás és az anyanyelvi szakképzés és felnőttképzés hatékonyabb támogatása is.

Az SZDSZ számára alapvető, hogy a rendszer minden biztosítottnak azonos szolgáltatást nyújtson. Programjuk szerint olyan egészségügyet akarnak, amelyben minden Magyarországon tartózkodóra kötelező lenne az egészségbiztosítás és a központilag nyilvántartott járulékfizetés. Fontos a járulékok ellenőrzött és hatékony felhasználása, az alapszolgáltatások kijelölése, a garantált sürgősségi ellátás, illetve az alapszolgáltatásokon felüli egészségügyi szolgáltatások megvásárolhatósága. A párt hangsúlyozza a szolgáltatók közti szektorsemleges versenyt is. Ehhez szükség van az állami egészségbiztosítói monopóliumok lebontására. A liberális program szerint az új egészségbiztosítók újonnan alapított társaságok legyenek, az egész országra kiterjedő működési lehetőséggel. A biztosító ugyanakkor egyetlen beteget sem utasíthat el. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megváltozott feladatokkal és hatáskörökkel ugyanakkor az elképzelések szerint beszállhatna a versenybe.

Az egészségügyi biztosítás díjait változatlanul törvényben rögzítetten, az adótól elkülönítve kell meghatározni a program szerint. Fontos, hogy végső soron mindenki után fizessen valaki járulékot: a személy saját maga, családtag, vagy az állam. A hálapénz visszaszorítása érdekében pedig minden beteg esetében be kell vezetni a számlázást.

Munka és oktatás

Az SZDSZ a következő ciklusban azt akaraja elérni, hogy az emberek ne állami támogatásból éljenek, hanem érdemi munkából, ehhez pedig a program szerint emberekhez méltó megélhetési feltételeket kell teremteni. Ahhoz, hogy a kiszolgáltatottság helyett érdemes legyen dolgozni, a liberálisok járulékkedvezményt adnának a tartós munkanélküliek munkába állásához, illetve a munkába állás költségeit is támogatnák. A családi adókedvezményt a szabaddemokraták szerint be kell építeni a családi pótlék rendszerébe, mert az adórendszer nem lehet a szociálpolitika eszköze.

Autópálya és vasútfejlesztés


A párt programjában ígéretet tesz az intelligens közlekedési rendszerek, a tömegközlekedés és a kerékpárutak fejlesztésére, valamint arra, hogy 2007 végére az autópályák elérik a megyeszékhelyeket és az országhatárt. Színes táblázatuk tanúsága szerint a rendszerváltás utáni kormányok közül a jelenlegi építette az autópályák 56 százalékát, a gyorsforgalmi utaknak pedig a 63 százalékát. A vasút fejlesztésével kapcsolatban kiemelten kezelik a MÁV átalakítását, így a program része lett az áruszállítási üzletág privatizációja, amit nemrég egyébként Kóka János még határozottan cáfolt lapunk érdeklődésére. Ugyanakkor információink szerint külföldi társaságok máris előkészületeket tettek a megvásárlására. Terveik között szerepel mind a vonalak, mind a járműpark korszerűsítése. Ez valószínűleg az elővárosi motorvonatok beszerzését jelenti, amelyek előreláthatólag jövő tavasszal érkeznek – a MÁV vezetése nem számol további fejlesztésekkel, de mint Gaál Gyula, a társaság elnöke elmondta, választási években az aktuális kormányzat mindig konszolidálta a cég hitelállományát.

Kuncze Gábor a jelenlegi ciklus egyik legjobb eredményeként az oktatás liberalizálását jelölte meg a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ha a következő négy évben is kormányzati szerepbe kerülnének, folytatnák a felsőoktatás megkezdett liberális átalakítását. A magántőke bevonásával kollégiumokat építenének, és a már meglévő diákotthonokat európai színvonalúvá alakítanák.

Ahogy a piacgazdaságban, úgy a kultúrában is a versenyt támogatja a szabaddemokrata program, így a fogyasztással arányosan támogatnák az alkotásokat. A liberális párt emellett az új képzőművészeti alkotások elősegítését azzal támogatná, hogy minden egymilliárd forint feletti beruházásnál a beruházási érték fél százalékát képzőművészeti alkotások vásárlására fordítaná.

Sárközy nyomában

Az SZDSZ programja külön fejezetben foglalkozik a kisebb bürokráciával. A párt kisebb, egyszerűbb, átláthatóbb államot szeretne – azaz ugyanazokat az elveket fogalmazza meg, mint Sárközy Tamás kormánymegbízott a napokban a miniszterelnök elé terjesztendő jelentésében. A célok között szerepel a programban a kisebb parlament, a kevesebb minisztérium, az országos hatáskörű szervek összevonása, az elektronikus államigazgatásra való átállás. Az SZDSZ – Sárközy Tamáshoz hasonlóan – megszüntetné a tárca nélküli miniszteri tisztségeket, és hatékonyabbá tenné a Miniszterelnöki Hivatalt is.

Mint arról lapunk már több ízben beszámolt, jelenleg is tart a kisebb parlamentről szóló négypárti egyeztetés. Erre is utal a választási program: az egykamarás , összesen 251 fős törvényhozást kevesebb egyéni választókerületi képviselővel, megyei listák nélkül, kétfordulós választással kívánja megtölteni.

Az SZDSZ választási programtervezete szót ejt az önkormányzatokról is: a professzionalizáció jegyében meg kell szüntetni a szétaprózott, tagolatlan munkamegosztást, az ésszerűtlen közigazgatást és a kiszámíthatatlan finanszírozási rendszert is. Az SZDSZ nagy hangsúlyt fektet a megyék helyett az autonóm régiókra, amelyek decentralizált döntéseket képesek hozni. A program természetesen külön is megemlékezik Budapestről. A főváros 2013-ig tartó fejlesztési forgatókönyve, a Podmaniczky-program 130 konkrét fejlesztési elemet tartalmaz.


Az SZDSZ a diszrimináció ellen, a nők mellett
 
Az SZDSZ liberális hagyományaihoz hűen külön foglalkozik a szabadságjogokkal. A program határozottan kiáll a szólásszabadság mellett, ugyanakkor elítéli a gyűlöletbeszédet, és védeni kívánja az internet szabad kommunikációs terét az állami eszközökkel való korlátozással szemben. A szabad demokraták kiemelten fellépnek a diszkrimináció ellen és elutasítják az etnikai alapú megkülönböztetést. Ennek keretében kifejtik, meg kell szüntetni az országszerte mintegy 700 helyen működő szegregált osztályokat. Kiállnak a nők egyenlősége mellett is: a párt több nőt szeretne vezető szerepben látni és hatékonyabban kíván tenni a családon belüli erőszak ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik