Kultúra

A Budapesti Fesztiválzenekar kénytelen több programját is lemondani

A Budapesti Fesztiválzenekar közleményben tudatta, hogy a megszűnt taotámogatások nélkül bajba kerültek, és csak komoly megszorítások árán tudják munkájukat folytatni. A taót kompenzáló többlettámogatásokból kétszázmillió forintot kapnak, de ez az elmúlt évek átlagának kevesebb mint ötven százaléka.

Az együttes remélte, hogy ugyanúgy működhetnek, mint eddig, és így is készítették el az évadterveiket, de a kompenzációt látva kénytelenek több projektet elhagyni. Azt vették figyelembe, hogy mi az, amit még most is le tudnak mondani.

A jövő évtől szünetelnek az operaprodukciók, elmarad egy négyéves együttműködés a genfi operaházzal, és egy a Balti államokba tervezett turné is. A hazai közösségi programok közül szintén szünetelnek a zenekar partneriskoláit szolgáló Hangszerkóstolók, a Lásd, amit hallasz! filmverseny, a BFZ bekopog! program, a templomi koncertek, az idősotthonokba szervezett kamarakoncertek és a kisgyermekeknek létrehozott Zenevár koncertek is

– áll a közleményben.

Ezen kívül a stabil anyagi háttér hiányára hivatkozva, Martin Hoffmann, a Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója lemondott, és a zenekar kuratóriuma az utódját keresi. Az együttes továbbá több munkatársától is meg kell váljon, de bíznak abban, hogy az előző években megszokott támogatás helyreáll, és később tudják folytatni a 2020 januárjától szünetelő programokat.

Kiemelt kép: Földi Imre / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik