Belföld

Több pénz jut drogmegelőzésre

Jövőre várhatóan 25 százalékkal nő a kábítószerügyi területen felhasználható támogatások mértéke - közölte Felvinczi Katalin, az esélyegyenlőségi tárca miniszteri biztosa csütörtökön az MTI-vel.

“Amit ebben az évben átéltek a szervezetek, az több mint kellemetlenség, de hosszú távon nem látom veszélyben az ártalomcsökkentő programokat” – mondta Felvinczi Katalin annak kapcsán, hogy szerdán drogmegelőzéssel foglalkozó magyar és külföldi szakemberek nyílt levelet írtak a kormányfőnek, hogy felhívják a figyelmet a szervezetek támogatásának csökkenése miatt kialakult lehetetlen helyzetre. A levélben az ártalomcsökkentő programok jogi és anyagi helyzetének megoldását sürgették.

Sárosi Péter, az aláírásgyűjtést kezdeményező Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője az MTI-nek elmondta, hogy miközben 2003-ban csaknem 1,6 milliárd, a múlt évben pedig 1,7 milliárd forintot pályázhattak meg drogterápiával, prevencióval és kutatással és ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezetek, addig ebben az évben ez az összeg 996 millió forintra csökkent.

A támogatások csökkenését a miniszteri biztos sem cáfolta, viszont, mint mondta, 2006-ban a költségvetési törvény tervezete szerint kábítószerügyi koordinációra 25 százalékkal több támogatás jut, mintegy 1,2 milliárd forint, ami javíthat a szervezetek helyzetén. Az ártalomcsökkentő programok idei finanszírozása kapcsán Felvinczi Katalin közölte, hogy a késedelmek ellenére, az érintett szervezetek várhatóan még ebben az évben megkapják a pályázati úton odaítélt támogatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik