Belföld

Fontos jogot venne el a képviselőktől a Fidesz

Súlyosan korlátozná a kormánypárti többség az országgyűlési képviselők jogait egy friss törvénymódosító javaslattal – írja blogján a TASZ. Az új szabályok alapján akár 60 napra is ki lehetne tiltani képviselőket az Országgyűlés épületéből és intézményeiből, de drasztikus mértékű bírságokat is kilátásba helyez az új tervezet a „renitens” képviselők számára.

Az új tervezetben azonban van egy további komoly korlátozás is: a kormány vissza akarja nyesni a képviselők viszonylag széleskörű belépési jogait a közintézményekbe. Az országgyűlési törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

A rendelkezés értelmében néhány kivételtől eltekintve az országgyűlési képviselők bármely állami intézménybe bemehetnek és megfigyelhetik, hogyan gyakorolják a közhatalmat, és hogyan látnak el más közfeladatokat. Ez a megfigyelési jog garantálja, hogy az országgyűlési képviselők betölthessék a parlament egyik legfontosabb funkcióját: ellenőrizhessék az állami hatalom gyakorlásának jogszerűségét – magyarázza a TASZ.

Az új törvényjavaslat szerint viszont a képviselőknek a jövőben csak arra lenne lehetőségük, hogy egy-egy intézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetve információkat kérjenek. Pedig vannak esetek, amikor éppen a képviselők meglepetésszerű, személyes jelenléte a garancia arra, hogy az állampolgárokat érintő információk valóban rendelkezésre álljanak.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ki is fejtette Facebookon, hogy miért üresíti ki a változtatás ezt a képviselői jogot.

Mérföldkőhöz érkeztünk. A Fidesz benyújtotta az országgyűlési törvény módosítását. Brutális. ➡️ Kezdem itt. A…

Közzétette: Szél Bernadett – 2019. november 13., szerda

„Mert volt olyan gyermekotthon, ahova előzetesen bejelentkeztem, és utána jött az információ, hogy előtte nagytakarítás és bútorok beszerzése ment egész éjszaka. De az igazgatóval sem volt lehetőségem nyugodtan beszélni: az intézménylátogatásaim alatt a minisztérium ugyanis új rendet vezetett be. A fenntartó és a minisztérium emberével kellett elbeszélgetnem annak az intézménynek a vezetője helyett, akitől a tájékoztatást vártam és aki az adott intézményt a legjobban ismeri” – írt egy konkrét esetről is a képviselő.

Azonban nem csak gyermekotthonokba nem fognak tudni elmenni az országgyűlési képviselők meglepetésszerűen, hanem ahogy a TASZ megjegyzi:

  • tranzitzónákba sem, ahol rengeteg a gyerek, és rendszeresen éheztettek is ott tartózkodókat,
  • ezen túl nem lehetnek csak úgy ott a képviselők a választási bizottságok ülésein, nem ellenőrizhetik a szavazatszámlálást,
  • állami munkáltatóknál sem tájékozódhatnak a dolgozók munkakörülményeiről,
  • és az MTVA-székházában sem próbálhatnak tüntetni a közmédia visszásságai ellen.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik