Tech

A Google leszámolna a lassú weboldalakkal

A Google bejelentette, hogy a jövőben külön címkével szeretné jelölni az elfogadhatónál lassabban betöltődő weboldalakat, amik kellemetlen élményt okoznak a felhasználóknak. A keresőóriás egyelőre még nem közölte, hogy pontosan miként is képzeli el ezt a gyakorlatban, de több módszert is tesztelnek, egyelőre még erősen a kísérleti fázisban jár a fejlesztés.

Az egyik lehetőség, hogy a lassan töltődő oldalakon egy olyan üzenet jelenik meg, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a megszokottnál hosszabb várakozási időre lehet számítani a tartalomhoz való hozzáféréshez. Ezzel szemben egy jól optimalizált, gyorsan betöltődő oldalon egy zöld indikátor jelenne meg az oldal címe alatt a kék helyett. A Google egy koncepciótervet is közzétett, amin az állapotjelző csíkok is láthatók.

Kék és zöld sávval jelölt oldalak. Forrás: Google

Hosszútávon a cél, hogy a Chrome felismerje és jelezze a remek böngészési élményt nyújtó oldalakat, míg a lassúakat kvázi megbélyegzi. A cég egyelőre még nem részletezte, milyen  tényezőket vesz figyelembe az oldalak minősítésekor.

Reményeik szerint ezzel azokat a fejlesztőket is ösztönözni tudják a jobban működő site-ok elkészítésére, akik eddig nem fektettek túl nagy hangsúlyt az optimalizáltságra. A gyorsabb, jobban használható web szívügye a Google-nek, főleg a mobilplatform miatt, 2015 óta figyelhető meg, hogy a Google-kereséseket túlnyomórészt mobilról indítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik